Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ustavni sud BiH prerastao u otuđeni centar koji, pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva, pokušava da kreira neke nove odnose u BiH, ali da Srpska ne može prihvatiti nametanje takvih odluka.

Dodik je izjavio da bi Ustavni sud BiH trebao da se pridržava Ustava BiH, ako predsjednik tog suda Valerija Galić želi da bude profesionalan u svom radu, a ne da donosi potpuno neustavne odluke.

“Ustavni sud BiH je od institucije koja treba da štiti Ustav BiH, onako kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom, posljednjih godina prerastao u otuđeni centar koji se izdigao iznad Ustava BiH i koji pod uticajem stranaca i političkog Sarajeva pokušava da kreira neke nove odnose u BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ne može da prihvati nametanje takvih odluka koje se donose čak i bez prisustva predstavnika Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH.

“Takav rad potpuno ga delegitimiše i Ustavni sud BiH, ovakav kakav je danas, u kojem sjede tri stranca, najbolje pokazuje da BiH nije država, već protektorat dijela međunarodne zajednice koji njome upravlja radi svojih interesa, a ne naroda koji ovdje žive. Zato im stranci i zakazuju sjednice”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je Narodna skupština usvojila i zaključak u kojem je pozvala sudiju iz Republike Srpske da se povuče iz Ustavnog suda BiH, koji djeluje antidejtonski, te predložila donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH u kojem ne bi sjedili stranci.

“Kad već spominje i nesprovođenje odluka Ustavnog suda, da li je na dnevnom redu i odluka iz 2006. godine u kojoj je navedeno da visokog predstavnika u BiH potvrđuje Savjet bezbjednosti UN, ili su u Ustavnom sudu zaboravili na nju”, upitao je Dodik.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić juče je na Jahorini rekla da se znatan broj odluka ovog suda, pogotovo onih koje se odnose na zaštitu ustavnosti i imaju određene političke i pravne posljedice, ne izvršava dugi niz godina.

Autor:SRNA/ATV