Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su SAD stale na jednu stranu u BiH i u tom pogledu je potpuno neprihvatljivo ponašanje aktuelnog ambasadora Majkla Marfija koji netačnim informacijama izvještava svoju vladu.

– Za rehabilitaciju odnosa SAD i BiH najbolje bi bilo da SAD povuku aktuelnog ambasadora i pošalju profesionalca koji bi izbalansiranim pristupom uticao da se smiri situacija koju konstatno podgrijava ambasador Marfi – istakao je Dodik za Srnu.

Na pitanje da prokomentariše da poricanjem “opsade Sarajeva”, predsjednik Srpske “iskrivljuje istoriju i doprinosi nestabilnosti u BiH, Dodik je ukazao da svaki put kada se iz Republike Srpske čuje istina o građanskom ratu u BiH prvo reaguju muslimani, a potom američka Ambasada, a od skora i američki Stejt department.

– U posljednje vrijeme američki ambasador reaguje i prije muslimanskih učesnika rata iz 90-ih godina, i po pravilu zastupa stavove koje zastupaju muslimani u BiH. Na taj način američki ambasador brani spoljnu politiku svoje zemlje u BiH od 1992. do danas, i braneći iskrivljenu istoriju, pravda američke operacije u BiH, uključujući i bombardovanje Republike Srpske bez odluke Savjeta bezbjednosti – ukazao je Dodik.

Ako SAD stoje uz, kako sada navode, žrtve opsade Sarajeva, istakao je Dodik, vjerovatno misle na onaj dio Sarajeva koji je u građanskom ratu bio pod muslimanskom kontrolom i koji je imao više od 100 logora za Srbe, Sarajevu iz kojeg više hiljada Srba nije izvuklo živu glavu samo zato što su bili Srbi.

– Ni milion puta ponovljena laž neće postati istina, sve dok bude onih koji su spremni da svjedoče istinu. Republika Srpska ima takvih, i dok je bude, biće i svjedoka – poručio je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS