U Prijedor su večeras stigli učenici iz Osnovne škole ” Staja Marković” iz Štrpca sa Kosova i Metohije.

Oni su dočekani aplauzom od strane svojih vršnjaka i njihovih roditelja iz OŠ ” Branko Ćopić” koji će im narednih sedam dana biti domaćini u Prijedoru.
Dobrodošlicu za 45 učenika iz Štrpca poželjela je i direktor ove škole Sanja Munjiza koja je istakla da je interesovanje učenika i roditelja da ugoste djecu sa Kosova i Metohije bilo veliko , kao i da ova škola po četvrti put učestvuje u ovom projektu.
” Nadam se da ćemo biti dobri domaćini jer mi iz ovog kraja i ne znamo drugačije”, istakla je Munjiza.

Direktor osnovne škole iz Štrpca Čedomir Nikolić zahvalio se na dobrodošlici svim roditeljima i djeci koji će ih prihvatiti kao goste.
” Opština Štrpce jedna je najvećih srpskih sredina najjužnije od Ibra. To je sredina gde imamo po 800 učenika u osnovnim školama što je za područje Kosova i Metohije jako povoljno i po prvi smo ovde te se radujemo druženju i novim prijateljima”, rekao je Nikolić.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo , socijalnu zaštitu i pronalitetnu i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković zahvalila se OŠ ” Branko Ćopić” koja je ove godine domaćin , kao i roditeljima i učenicima koji su ugostili svoje vršake iz Štrpca.
” Grad je po osmi put domaćin učenicima sa Kosova i Metohije, a meni je i kao roditelju zadovoljstvo jer moja porodica uvijek ugosti jedno dijete još od kada sam bila direktor škole u Brezičanima. Mislim da je ovo jedna vrlo lijepa akcija, spajanje ljudi i porodica, stvaranje novih prijateljstava naše djece i djece sa Kosova i Metohije”, izjavila je Brdar Mirković .
Među mališanim koji su danas iz opštine Štrpce stigli u Prijedor je i jedanaestogodišnji Stefan Stojanović, dječak koga je pripadnik takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga ranio iz pištolja na Badnji dan u Gotovuši kod Štrpca.
Stefan i Miloš Stojanović (21) ranjeni su na Badnji dan kada je na njih, bez ikakvog povoda dok su nosili badnjak, iz vozila u pokretu pucao Albanac.
NJih dvojica su u Prijedoru boravili u januaru ove godine i bili gosti gradonačelnika Prijedora. Ono što tada nije uspio da vidi i posjeti u Prijedoru pokazaće mu ovom prilikom njegov domaćin Nikola Kunić. Sva djeca su smještena kod svojih domaćina i dalje slijedi posjeta po predviđenom programu, a za srijedu 28. juna za njih je planiran prijem kod gradonačelnika Slobodana Javora.

Izvor: prijedorgrad