Mještani Bistrice kod Prijedora večeras su opet izašli na protest. Blokirali su put prema radilištu, gdje neobilježena mehanizacija, kako tvrde, priprema teren za rudnik lignita, za koji investitor nema nijednu dozvolu.

Put su prosjekli bez znanja i odobrenja mještana kojima ta trasa presjeca imanja. Pozvali smo geometra i ustanovili da je planirano da put bude širok tri metra, a prosjekli su skoro duplo širu trasu. To je nelegalno i mi to nećemo dozvoliti – poručio je za Srpskainfo Daniel Lazić, jedan od mještana Bistrice.

Bistričani su se okupili oko 18 sati i postavili prepreke na putu, a već nakon nekoliko minuta na lice mjesta je izašla policija.

Kako tvrde, policajci nisu intervenisali, samo su “pratili situaciju”.

– Pitali smo ih kako to da su tako brzo stigli, a kad ih mi zovemo, nema ih satima. Rekli su nam da su došli po prijavi Mladena Markočevića, navodno direktora firme koja obavlja radove – rekla jedna mještanka.

Mladen Markočević, zastupnik kompanije “Drvo-export” iz Teslića, čiji j vlasnik odbornik SNSD iz ovog grada, Srđan Klječanin Rufi.

Pod motom “nećemo rudnik u svom dvorištu”, građani već danima protstuju protiv, kako tvrde nelegalnih radova u svom selu.

Otvaranje rudnika lignita je najavljeno i na lokalitetu Bukova Kosa kod sela veliko Palančište, gdje se mještani takođe bune protiv rudnika.

Protest građana su podržali ekolozi iz Centra za životnu sredinu Banjaluka, koji su podnijeli krivičnu prijavu protiv NN lica, te tužbu u upravnom sporu protiv Vlade Republike Srpske zbog, kao navode, upravnog postupka koji je protiv odluci Narodne skupštine RS o koncesijama na ovom području.

Večeranji protest je završen oko 21 čas, bez incidenata.

Izvor: Srpskainfo