Počelo je ljeto i vrijeme odmora i putovanja. Za mnoge građane Srpske, i ove godine, izbor će biti neka od destinacija na crnogorskom ili hrvatskom primorju. Crna Gora u prosjeku je skuplja za 20 odsto, a cijene još rastu, dok zbog ekstremno visokih cijena Hrvatsku posljednjih dana najviše porede sa Švajcarskom.

Već u prvim danima jula kraljica crnogorskog primorja – Budva vrvi od turista. Trenutno na budvanskoj rivijeri boravi oko 30 hiljada gostiju, uglavnom stranaca koji su zadovoljni ponudom i cijenama.

Osim predivnih plaža, uživanja u moru i suncu, Budva za goste nudi i druge,zanimljive sadržaje. Sve više osvaja posjetioce vjerskim turizmom, a gastro ponuda je i ove sezone nezaobilazan adut. Ponuda je na nivou prošlogodišnje, ali ne i cijene.

– Cijene su porasle od nekih sedam do 20 procenata u zavisnosti od vrste usluge. U luksuznijem smještaju potrebno je izdvojiti od 160 do 270 evra to je noćenje sa doručkom po osobi, a u apartmanu od 20 do 50 evra – kaže Ljubica Pribilović iz Turističke organizacije Budva.

Činjenica je da će za ljetovanje u Crnoj Gori ove sezone turisti morati izdvojiti malo više novca. Ipak, to nije previše u poređenju sa Hrvatskom gdje su cijene ove sezone otišle u nebo.

Nikada veće cijena na hrvatskom primorju razljutile su turiste koji, kažu, da je ljetovanje u ovoj državi postalo legalna pljačka. Na Hvaru, Puli, u Opatiji kafa košta i do 10 evra ,palačinka 6, pljeskavice i po 22 evra,parking 40. Neki svoje sobe cijene i po 280 evra, više nego hoteli sa pet zvjezdica. Ovo su samo neke od cijena zbog kojih se turistima koji dođu u Hrvatsku vrti u glavi.

Slična situacija je i na Krku gdje je duž obale sve je skuplje i do 30 odsto.

Možda će upravo više cijene na Јadranu, uticati na to da se građani Republike Srpske ovog ljeta ipak odluče za neku od domaćih destinacija.

Autor: RTRS