U Velikom Palančištu održava se treći Petrovdanski turnir u šahu. Turnir se organizuje povodom krsne slave sela Svetih apostola Petra i Pavla, a okupio je 50 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Petrovdanski šahovski turnir u Velikom Plančištu velemajstor Milan Vukić ne propušta. Bio je četiri puta prvak Jugoslavije i dva puta jugoslovenski prvak na ubrzanom tempu.

„Treba da pohvalim organizatore koji u selu organizuju šahovski turnir i mi to treba da cijenimo. Turnir je mješovitog karaktera, ubrzan je tempo. Može svako da bude prvi i onaj ko nije neki favorit, ali mislim da je glavni pobjednik organizator koji u ovoj složenoj situaciji organizuje turnir. Moram reći da me Prijedor oduševljava zato što godišnje organizuju po tri, četiri turnira dok Banjaluka kao glavni politički, kulturni i sportski centar Republike Srpske ne organizuje nijedan”, rekao je Vukić.

I ove godine u Velikom Palančištu sudi međunarodni šahovski sudija Nemanja Šipka. Kaže da 50 takmičara igra devet kola po švajcarskom sistemu.

„Ljudi vole da dođu na ovaj turnir, pogotovo zbog posebnog ambijenta u prirodi vrhunskih uslova za igru, kao i popratnih aktivnosti poput osvježenja i hrane. Turnir se rejtinguje kod FIDE, Svjetske šahovske organizacije za osvajanje rapid rejting poena tako da će i taj dio biti interesantan, zbog tih poena”, izjavio je Šipka.

Generalni pokrovitelj i ove godine je gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Organizatora turnira i mještanin Velikog Palančišta Ranko Banović smatra daje ovaj turnir već prešao u tradicionalno sportsko takmičenje.

„Mi se trudimo da maksimalno ugostimo ljude, a to je u okviru obilježavanja slave sela. Imamo podršku grada i Kabineta gradonačelnika. Zahvaljujemo se gradonačelniku koji nas je ovaj put maksimalno podržao“, kaže Banović.

Prvi potez na turniru je povukao vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar.

„Grad Prijedor će i dalje da podržava ovu i slične manifestacije. Ovaj turnir je važan za razvoj šahovske igre na ovim prostorima, ali i za druženje šahista iz naše cijele Republike Srpske, BiH okruženja i svi su ovdje dobro došli”, rekao je Kolar.

Nagradni fond 3. Petrovdanskog Šahovskog turnira iznosi 1.150 KM.

Izvor: kozarski