Služenjem parastosa kod spomen-kosturnice u zaseoku Macure u Gornjem Jelovcu kod Prijedora počelo je obilježavanje Dana sjećanja na ubijenu i umorenu djecu od ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.
Parastosu kod mjesta gdje je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 djece mlađe od 14 godina, prisustvuju Dragoslav Kabić kao izaslanik predsjednika Republike Srpske, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić i predstavnici drugih institucija Republike Srpske, opština i gradova Potkozarja, srpskog naroda u institucijama BiH, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske, NVO i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, te konzulata Srbije.

Predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća i obraćanje zvaničnika te prigodan program.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio 2020. godine da se u Republici Srpskoj uvedu još dva komemorativna događaja – Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine /operacija Halijard-Vazdušni most/ u rejonu Doboja – Ozrensko selo Boljanić.

Izvor. SRNA/kozarski