Nevjerovatna priča stiže iz Slovenije gdje je trinaestogodišnji dječak upecao soma dugog skoro 2,5 metara.

Amadej Matevžić iz Frankolova oduvijek je bio oduševljen ribolovom, i to zahvaljujući ocu i sestri koji se već godinama bave pecanjem.

San ovog dječaka bio je da upeca džinovskog soma, a želja mu se juče i ostvarila na jezeru Šmartinsko. Upecao je grdosiju dugu 2,46 metara i to na mamac posebno napravljen za šarane.

Mladi Amadej rekao je za slovenačke medije da nije planirao da upeca trofej kada je sa ocem Ervinom srećnog dana krenuo na jezero.

„Taman što smo ručali kad mi je otac rekao da postavim štapove“, ispričao je dječak kako je izgledao trofejni ulov.

Pecali su mirno, a onda je odjednom oko 13.30 časova nešto zagrizlo mamac. Štap se savio za 90 stepeni i borba je počela.

Som nije htio da se preda skoro dva sata, ali nije odustajao ni Amadej, koji je bio odlučan da mu riba ne pobjegne.

Som se na kraju pomirio sa sudbinom, pa su dječak i njegov otac zajedničkim snagama izvukli grdosilju na obalu. U pomoć su pozvali lokalnog ribara Dominika Zlodeja, koji im je pomogao da izmere ulov.

Som je dugačak 2,46 metara i težak 90 kilograma, možda i više. Nakon pobjedničkog fotografisanja Amadej je ovu neman vratio u vodu.

„Prema nekim podacima Amadej je možda najmlađi pecaroš koji je uspeo da se izbori sa tako velikom ribom i to ne samo ovde, nego na svijetu“, ponosan je otac Ervin.

Hrabri dečak je za 24ur rekao da sa porodicom ide da peca nekoliko puta godišnje… Probao je čak i da peca soma na bućku, ali uglavnom idu na šarane.

Sa porodicom peca na lokalitetima širom Slovenije, a najčešće, kako kaže njegov otac kod Rače i na jezeru Šmartin.

Amadejev otac kaže da je i sam više puta pokušao da uhvati ovakav trofejni primjerak, ali je do sada upecao tri soma nešto kraća od metra.

Autor: nezavisne.com