Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas da Srpska obilježavanjem 28 godina od stradanja Srba u akciji “Oluja”, koje će biti organizovano u Prijedoru u prisustvu rukovodstva Srbije, želi da poruči da poštuje sve žrtve i da su Srbi stradalnici.

Dodik je danas u Prijedoru razgovarao sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom i predsjednikom Gradskog odbora SNSD Dragoslavom Kabićem o predstojećem održavanju skupa posvećenog sjećanju na stradale Srbe u akciji “Oluja”.

Navodeći da je Prijedor, “na neki način, bio vidljiv svjedok, tih stradanja”, Dodik je rekao da je sasvim prirodno da se taj skup održi u ovom gradu, u organizaciji vlada Srbije i Republike Srpske.

Dodik je pozvao sve ljude da 4. avgusta dođu u Prijedor na obilježavanje 28 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji “Oluja”, navodeći da će ovom skupu prisustvovati i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Mi iz Republike Srpske želimo da na taj način pokažemo našu posvećenost i okupljanje oko toga događaja i da poručimo da poštujemo sve žrtve, da sve žrtve jednako traže pijetet i da im se mora posvetiti posebna pažnja, ali da su Srbi stradalnici i da je Prijedor grad stradalnika u prošlom vijeku – naveo je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je bilo i nekih reakcija da se taj događaj ne bi trebao održati u Prijedoru zbog bošnjačkih žrtava.

– Izražavam saučešće svim žrtvama, ali ja sam protiv politizacije svega toga. Ovo će biti dostojanstven skup 4. avgusta kada se to desilo i obilježavamo stradanje Srba u Krajini, o tome postoje audio i video materijali, imate žive ljude, djecu koja su doživjela to kako su doživjela i što to vrijeđa nekog drugog –  rekao je Dodik.

On je dodao da srpski narod ne vrijeđa kada neko drugi obilježava stradanje.

– Ne, nas to ne vrijeđa i tamo gdje može da bude, mene je sramota, kao predsjednika i zašto to vas vrijeđa ako mi obilježavamo stradanje našeg Naroda –  zapitao se Dodik.

Vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima “Veritasa”, tokom “Oluje” iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje.

Autor: SRNA/Srpskainfo