Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je, povodom informacije u medijima da su bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH tražili od ministra Elmedina Konakovića da ga pozove na hitne konsultacije, razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i da je dobio podršku za svoj rad.

– Cvijanović me informisala da Predsjedništvo nije raspravljalo na tu temu na sjednici, te da ne postoji saglasnost Predsjedništva da me Ministarstvo inostranih poslova pozove na konsultacije – naglasio je Vranješ.

Ambasador BiH u Srbiji je naveo da je Cvijanovićeva istakla da smatra da nije napravio nikakav prekršaj činjenicom da se sastao sa direktorom jedne institucije u državi prijema.

– Predsjednica Cvijanović mi je iskazala podršku i istakla da nisam dužan da postupim ukoliko bi poziv na konsultacije stigao u Ambasadu, te mi poželjela sreću u daljem radu – istakao je Vranješ.

Vranješ ne krije da se sastao sa Vulinom, i da je za taj susret imao dva razloga.

–  Meni položaj omogućava da se sastajem sa svim zvaničnicima na teritoriji Srbije, i na osnovu toga sam se sastao i sa Aleksandrom Vulinom, da mu se zahvalim što je obezbijedio stipendije za naše dvije studentkinje koje su zamalo linčovane u Sarajevu i time im vratio mogućnost nastavka školovanja. Mi ne živimo u 12. vijeku već 21. Dakle niko ne može zbog svojih stavova biti linčovan. Vulin je dobio i našu podršku zbog sankcija SAD prema njemu – naglasio je Vranješ.

Autor: RTRS