Tradicija da Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u pogromu “Oluja” snažna je poruka svima da je srpski narod jedinstven i složan i da će tako biti i u buduće, rekao je gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Јavor je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasio da mu je izuzetna čast što se ove godine Dan sjećanja obilježava u Prijedoru.

– Iako je to tužan dan, ujedno je i veliki za naš grad zato što ćemo odati počast svim ljudima koji su stradali u Oluji, na Petrovačkoj cesti i Svodni – istakao je Јavor.

Dodao da je sama organizacija skupa tražila veliku požrtvovanost gradskih vlasti.

– Kada u vaš grad dolazi najviše rukovodstvo Srpske i Srbije, kao i patrijarh srpski Porfirije, sve mora biti na vrhunskom nivou. Veliki broj ljudi je uključen u organizaciju kako bi sve proteklo u najboljem redu – kaže gradonačelnik.

Očekuje veliki broj građana na trgu u Prijedoru.

– Prema nekim procjenama biće 15 do 20 hiljada ljudi, što Prijedorčana, tako i iz drugih gradova. Sve je spemno i očekujem da će sve proći u najboljem redu – naglasio je Јavor.

Јavor istiće da je grad Prijedor među prvima koji je prihvatio izbjeglice iz Hrvatske, a zatim i iz zapadane Krajine.

– Hvala svima što su prepoznali Prijedor kao mjesto koje je pružilo ruku svim izbjeglim ljudima – rekao je Јavor i pozvao sve zainteresovane da danas dođu na Trg majora Zorana Karlice gdje će u 19.00 časova biti održan Centralni događaj – zajedničko obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u pogromu “Oluja”, hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine.

Autor: RTRS