BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci nametanjem zakona, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik.

– Ovdje se radi o odredbama Ustava i bošnjački član Predsjendištva Denis Bećirović stalno manipuliše i obmanjuje, jer ne citira članove Ustava onako kako piše, već samo pojedine dijelove – naveo je Dodik na Iksu.

Kada govori o kontinuitetu BiH, u Ustavu jasno piše “da nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, s unutrašnjom strukturom modifikovanom prema ovdje sadržanim odredbama”.

-Tačnije, sav njen kontinuitet po dejtonskom Ustavu svodi se isključivo na tri ograničene tačke kontinuiteta: ime “Bosna i Hercegovina”, međunarodno priznate granice i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Istakao da Bećirović uporno izbjegava da citira član koji kaže: “BiH se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske”.

– Naravno da to Bećirović zna, ali manipulacijama pokušava da prikrije činjenicu da je BiH sastavljena tek u Dejtonu, i to od dva entiteta i Brčko distrikta kao suvlasništvo ta dva entiteta. U Dejtonu nisu ustanovljene ni Republika Srpska ni Federacija BiH, jer su one postojale i prije kao politička i pravna činjenica, sa suverenom vlašću na svojoj teritoriji, a i priznate od međunarodne zajednice. Nije postojala “Bosna i Hercegovina”, pa je tek u Dejtonu ustanovljena kao država koju sastavljaju državotvorni entiteti putem međunarodnog sporazuma – izjavio je Dodik.

Naveo je da je time  potvrđen suverenitet i legitimitet Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nestanak “Republike Bosne i Hercegovine”.

– Ostala je samo “Bosna i Hercegovina”, da živi nazor kao geografski pojam s međunarodno priznatim granicama – zaključio je Dodik.

Autor: RTRS