Investitoru Grad Banjaluka, izdaje se građevinska dozvola za izgradnju Centralnog gradskog spomen obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Banjaluci, jasno piše u građevinskoj dozvoli.

Ova rečenica, u potpunosti raskrinkava gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i njegove manipulativne radnje.

Odnosno, ova dozvola dokazuje da Grad Banjaluka nema nadležnost za izgradnju centralnog spomenika Vojske Republike Srpske, nego Centralnog „GRADSKOG“ obilježja.

Izgradnju Centralnog spomen obilježja ima isključivo Vlada Republike Srpske, što govori o tome da Stanivuković izlazi van okvira zakona te vara javnost.

Podsjećamo, kroz idejno rješenje, gradonačelnik je u 2021. godini raspisao međunarodni konkurs za sprovođenje idejnog-arhitektonskog rješenja za centralno-gradsko spomen obilježje. To je postalo nacionalno što je totalno u suprotnosti sa zakonom.

Svjesna prevara

Stanivuković je svjesno prevario odbornike grada Banjaluka kao i sve organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Gradonačelnik tvrdi da je dobio potpise svih 7 udruženja, vješto izbjegavajući odgovor na pitanje od kojih republičkih udruženja je dobio pismenu saglasnost za gradnju ovog spomenika s obzirom da se ova udruženja nisu usaglasila sa ovom odlukom niti ovakvim načinom gradnje spomenika, koji, kako je predstavljen, ima puno mana i netačnih podataka.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske demantovala je gradonačelnika Stanivukovića te su iz ove organizacije poručili da postoji realna potreba da se o ovom pitanju obavi široka javna rasprava, na kojoj bi trebali učestvovati svi relevantni subjekti u Republici Srpskoj, kao što su Narodna Skupština, Vlada, Ministarstvo rada I borčko- invalidske zaštite, a ne da to bude samo na nivou grada.

Udruženje Veterana Republike Srpske potvrđuju usmenu saglasnost koju su dali, ali samo u smislu potrebe da se konačno uđe u ovaj nacionalno odgovoran posao, a nikako da to  ove usmene saglasnosti uzimaju kao opšti konsenzus svih organizacija nastalih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Dodaju da se ovo pitanje mora povesti na republičkom nivou, te da nadležnost preuzme Vlada Republike Srpske.

Izvor: ATV