Trudnice koje nemaju posao, a nemaju nijedan drugi osnov, na osiguranje se prijavljuju na osnovu svog statusa i njihova zdravstvena zaštita se finansira iz Budžeta Republike Srpske, dok je zaposlenim poslodavac dužan da uplaćuje doprinose jer su one to i zaradile, rekli su Srni u Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/. Iz Fonda su ocijenili da na ovaj način Republika Srpska i njene institucije na ovaj način štite one građane koji nemaju posao da u svakom trenutku imaju osiguranje.

“Tako da se ne možemo saglasiti sa konstatacijom da su pogođene `najosjetljivije kategorije društva` jer zakon upravo njih štiti – trudnice koje ne rade, djecu čiji su roditelji nezaposleni, oboljeli od malignih bolesti koji takođe nemaju posao i slično da u svakom trenutku imaju zdravstveno osiguranje”, rekli su u Fondu.

Iz Fonda su kao primjer naveli da je oko 42.000 djece na osiguranje prijavljeno po tom osnovu jer nemaju nijednu drugu mogućnost i njihova zdravstvena zaštita se finansira iz Budžeta Srpske.

Iz ove službe su napomenuli i da je Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske i Zakonom o doprinosima Srpske jasno definisano ko koju kategoriju građana prijavljuje na osiguranje i ko plaća doprinose, tako da je i jasno ko je i odgovoran u slučaju neredovne uplate doprinosa.

“Zaposlene građane na osiguranje prijavljuje poslodavac koji je dužan da za tu kategoriju građana, osim plate, uplaćuje doprinose i druge zakonske obaveze koje radnik u okviru svoje bruto plate i zaradio. To se odnosi na trudnice, kao i za sve ostale građane koji su po osnovu zaposlenosti, dakle rada, prijavljeni na zdravstveno osiguranje”, naveli su u Fondu.

Fond je, kako podsjećaju u ovoj službi, više od tri godine, tačnije od 13. marta 2020. godine, pa sve dok je trajala vanredna situacija u Republici Srpskoj usljed pandemije virusa korona, finansirao zdravstvenu zaštitu za osigurane i neosigurane građane i korišćenje zdravstvene zaštite nije bilo uslovljeno plaćanjem doprinosa, za šta je izdvojeno više od 150 miliona KM.

“Ukidanjem vanredne situacije, Fond može da finansira zdravstvenu zaštitu samo za osigurane građane koji su na zdravstveno osiguranje prijavljeni na jedan od zakonom predviđenih osnova i za koje se redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje, što je i oduvijek bio uslov za korišćenje zdravstvene zaštite. Napominjemo i da se preko jednog nosioca osiguranja, recimo radnika, na zdravstveno osiguranje mogu prijaviti svi drugi članovi porodice /partner, djeca/, ako nemaju nijedan osnov, što dovoljno pokazuje koliko je sistem solidaran i da se samo jednim mjesečnim doprinosom, bez obzira o kom iznosu je riječ, mogu liječiti svi članovi porodice koji za zdravstvo ne izdvajaju ništa”, naveli su u Fondu.

Iz Fonda su napomenuli i da svaki radnik kome poslodavac ne uplaćuje doprinose koje je zaradio to može da prijavi kontrolnim organima u čijoj je nadležnosti kontrola i uplata doprinosa.

“Svima u društvu bi trebalo da bude u interesu da se poštuju zakonske obaveze, jer ako se za nekoga koji radi i dobijaju mjesečnu platu, ne uplaćuju doprinosi, njegovo liječenje bi se trebalo, onda, finansirati od onoga za koje se doprinosi redovno uplaćuju”, naveli su iz Fonda.

Izvor: SRNA/kozarski