Nezamisliva je državna tvorevina u savremenom svijetu koju čini dvjestotinjak koliko-toliko suverenih i nezavisnih država, sa scenariom u kojem organ krivičnog gonjenja podiže optužnicu protiv najvišeg državnog organa zbog korištenja ustavom datim ovlaštenja.

PIŠE: Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske

In medias res – tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske g. Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Visokog predstavnika. Ko podiže optužnicu? Organ koji nije predviđen (Tužilaštvo BiH) niti u Dejtonu niti u Aneksu IV (Ustavu BiH), već je konstituisan nametnutnim zakonom od strane opet Visokog predstavnika. Protiv koga? Protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika Republike Srpske, zanemarujući pritome bilo kakve pravne (imunitet?!) i faktičke obzire (da se država nalazi u stanju ustavne krize) o kojima jedan tužilac treba da povede računa.

Zbog čega se podiže optužnica? Zarad krivičnog djela kakvo nije viđeno ni u jednom uporednom krivičnom zakonodavstvu – nepoštovanja odluka lica koje nije birano od državljana konkretne države već koje je nametnuto međunarodnim sporazum, te lica koje uz to nije ni izabrano na legalan način (relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN) niti koristi svoja ustavom data ovlaštenja (iz člana 2 aneksa X). Suma sumarum, predsjednik se tereti zbog toga što je iskoristio svoje ustavom zagarantovano pravo – proglašavanje zakona koje je donijela Narodna Skupština Republike Srpske.

Na kraju, nije riječ ni o pravu šefa države već i o ustavnoj obavezi jer u slučajevima kada predsjednik odbije potpisivanje bilo kojeg zakona, u ponovljenoj proceduri u parlamentu ukoliko se zakon (ponovo) usvoji, obaveza je predsjednika da takav zakon proglasi potpisivanjem ukaza. A nelegitimno tužilaštvo u saradnji sa nelegalnim Visokim predstavnikom u stanju je samo da stručnu i širu javnosti zaprepasti nekim novim (pravnim) incidentom, kakva je je i ova pomenuta o(p)tužnica.

Izvor: banjaluka.net