Slušao sam kako dijete vrišti i plače, i kad se završilo, izletio sam iz prostorije i vidio dva policajca kako stoje na vratima druge male prostorije i moje dijete kako leži uza zid, da bi mi se jedan policajac smijao u lice i rekao “nije mu ništa”.

Ovako počinje priču Juso Jusić, otac maloljetnog dječaka za kojeg tvrdi da ga je policija u Osmacima juče pretukla.

Maloljetnik tvrdi da je napadnut i pretučen od policajaca MUP RS
FOTO: KANAL21/FACEBOOK/SCREENSHOT

On je istakao da su u Policijsku stanicu u Osmacima došli na poziv inspektora da dođe dječak da uzmu od njega izjavu oko nekog djela u selu Mahala u kojem žive, a kojem, kako on kaže, njegov sin A. J. nije prisustvovao.

– Otišao sam dječakom jer ako ne dođeš, oni prijete. Kad smo ulazili u stanicu, policajac je htio da nas upiše da smo došli na razgovor, a inspektor mu je odgovorio: “Nema poziva, ne uzimaj ništa i ne zavodi”.

Naredio je da dijete ostane u hodniku i sačeka, a da ja krenem sa njim u jednu prostoriju jer imaju dokaze da je moj sin bio svjedok tog događaja.

– Fino sam im rekao da dijete ne zna ništa, i da ga slobodno ispitaju, ali preda mnom, te su rekli da će tako i biti. Tada je inspektor izašao, a ušao je policajac i rekao da nigdje ne idem, da bi nakon minut, dva čuo vrisak mog djeteta iz druge prostorije kako govori: “Ne mogu nikoga okriviti kad nisam bio tu”. Moj sin je počeo plakati i ja sam pokušao izaći, ali mi policajac nije dao. Slušao sam kako dijete vrišti i plače, i kad se završilo, izletio sam iz prostorije i vidio dva policajca kako stoje na vratima druge male prostorije i moje dijete kako leži uza zid, da bi mi se jedan policajac smijao u lice i rekao “nije mu ništa” – govori kroz suze Jusić.

Dalje priča da je rekao policajcima da oni nemaju pravo maloljetno dijete ni da ispitaju, a kamoli pretuku.

– Nakon toga, uzeli su ga i stavili ga u automobil u kojem su bila još dva policajca i inspektor i odvezli ga negdje. Otac i ja smo krenuli za njima autom, ali ih nismo uspjeli stići. Došli smo kući i nakon pola časa, 40 minuta, došla je patrola i samo ga izbacila u avliju iz auta. Dijete ima masnice na vratu, ruci, ogrebotine. Dijete je nakon toga palo u nesvijest, a kad je došlo sebi sjeo sam sa ocem u vozilo, naišli smo na patrolu i pitao sam policajca: “Šta si mu uradio?”, da bi on odgovorio: “Nije to ništa, šta će mu tek biti”. Zatim smo sa djetetom otišli u Dom zdravlja u Kalesiju odakle je upućeno na UKC Tuzla zbog povreda. Nakon što smo došli iz Tuzle još dva puta nam je policija kucala na vrata tražeći da mi dijete ponovo odvedu i ja to nisam dao – naglasio je Jusić.

Ističe da je pozvao Policijsku upravu Zvornik i prijavio sve to.

– Inspektor iz Zvornika mi je rekao da se maloljetno dijete ne smije ispitivati bez prisustva roditelja i socijalnog radnika. Nadam se da će oni uspjeti da ispitaju cijeli slučaj i nabave dokaze šta su to učinili mom djetetu koje je isprepadano i u strahu, te mora ići na dalje liječenje – zaključio je Jusić, pišu Nezavisne Novine.

“Nadam se da će pravda biti zadovoljena”

Četrnaestogodišnjak kojeg su juče pretukli policajci MUP RS u Policijskoj stanici Osmaci isprepadan je i bježi kada vidi osobu u policijskoj unifomi, rekao je dječakov otac Juso Jusić.

Potvrdio je da će sutra on i njegov sin dati izjave o brutalnom premlaćivanju maloljetnika. Kaže da nakon svega dječak sinoć nije mogao spavati.

 

– Dijete je isprepadano, sinoć nije spavao. Kada su policajci sinoć došli na naša vrata prepao se, otišao u sobu i počeo plakati. Danas mu je već malo veće oteknuće ruke i usana, počelo ga je i grlo boljeti – rekao je Jusić.

Naveo je da je dječak isprebijan jer nije htio lažno svjedočiti kako bi se rješio jedan slučaj pljačke, a za koji su osumnjičene druge osobe.

– Izudarali su ga jer nije htio da svali krivicu na neke osobe kako bi rješili slučaj, tako i je juče rekao i inspektor, da su htjeli zatvoriti taj slučaj – tvrdi Jusić.

Kaže da ih je danas posjetio ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić kako bi pružio pomoć i podršku.

Na kraju razgovora kaže da očekuje da će pravda biti zadovoljena i da će policajci koji su pretukli njegovog sina za to odgovarati, piše Klix.

MUP RS utvrđuje činjenice o postupanju policije u Osmacima

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS saopštilo je da se radi na utvrđivanju navoda prijave da su pripadnici Policijske stanice Osmaci nezakonito postupali prilikom uzimanja izjave od maloljetne osobe, te ističe da su neprimjerene izjave pojedinih bošnjačkih političara s ciljem podizanja tenzija.

Iz MUP su naveli da je Policijska uprava Zvornik danas primila prijavu od osobe J. J. da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci juče oko 08.30 nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetne lica.

Policijski službenici su o događaju obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja, ističu iz MUP. MUP RS osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja i u skladu sa tim će, ako se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa njima postupiti prema zakonu, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti.

– Istovremeno, neprimjerene su izjave pojedinih političkih zvaničnika iz reda bošnjačkog naroda koji ovaj događaj zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe s ciljem podizanja tenzija među građanima – dodaju iz MUP, piše Avaz.

Ovo ministarstvo je, kako ističu, opredijeljeno za zakonito postupanje policijskih službenika u skladu sa datim ovlaštenjima prema svim građanima RS, bez obzira kojem narodu pripadali.

Izvor: Nezavisne/Srpskainfo