Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da BiH nijednom odlukom ne tretira Krimsku platformu, pa se boravak dvojice članova Predsjedništva BiH tamo može posmatrati privatnim izletom o trošku države.

– Obraćanje Željka Komšića u Kijevu i uopšte učešće na tom forumu nastavak je lakrdijaške politike koju Komšić vodi otkako je odlučio da bude drugi muslimanski član Predsjedništva BiH. Sve što je izgovorio na skupu u Kijevu i sam odlazak tamo je samo i isključivo njegov lični stav, a nije stav BiH, čak ni naroda čiji preFiks mu stoji u nazivu funkcije – naglasio je Dodik, komentarišući Komšićevu izjavu da je “slobodni narod BiH uz Ukrajinu”.

Na pitanje Srne da prokomentariše Komšićevu izjavu da “BiH predobro poznaje strahote rata, agresije, razaranja i ratnih zločina”, Dodik je istakao da je BiH devedesetih godina imala građanski rat koji Komšić zove “agresijom”, samo nije naveo ko je bio “agresor”.

– Ako je mislio na Srbe, koji su autohtoni narod najduže na prostorima BiH to pokazuje da bi Komšić i velikomuslimanska politika čiji je on eksponent rado zadržali zemlju, a otjerali Srbe sa nje. Građanski rat u BiH i sukob u Ukrajini se mogu porediti samo s ljudskog aspekta, u tragičnom stradanju svih, bez obzira kojoj vojsci ili državi služe – ukazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da Republika Srpska ostaje neutralna kada je u pitanju sukob u Ukrajini i smatra da je nedopustivo svrstavanje na jednu stranu u ovom sukobu, što Komšić čini svojim izjavama i izletima.

Autor: SRNA/ATV