Nema odustajanja na jedinstvenom takmičenju u Evropi, a koje traje već dvanaesti dan. Osam takmičara, pet dama i tri muškarca još uvijek, vjerovali ili ne, leže u hladu starog javora u selu Brezna u Crnoj Gori.

To je zapravo i njihov zadatak, jer ko odleži najduže biće pobjednik i osvojiti novčanu nagradu od 1.000 evra.

Kako kažu organizatori, novac je ovdje najmanje bitan, jer je ovo prije svega veoma teška psihološka igra. Takmičenje je nastalo kao odgovor na predrasude da su Crnogorci lijeni i da vole da leže.

– Noćas je bilo baš jako nevrijeme, stoga su se takmičari prebacili u zatvoreni prostor. Ušli smo u dvanaesti dan takmičenja i ovo je zaista nevjerovatno, jer oni leže više od 250 sati. Tokom svih ovih godina to se nikad ranije nije desilo i teško će se ovaj već sad postavljeni novi rekord oboriti – kaže za RINU Mićo Blagojević vlasnik etno sela Montonegro koji je i organizator i idejni tvorac ovog neobičnog takmičenja.

Pun entuzijazma na samom početku bio je 21 takmičar, ali je tokom prethodnih 11 dana njih 13 odustalo i ostalo je njih osam. Na samom startu bilo je i nekoliko stranaca koji su se vrlo brzo umorili od ležanja, a jedini koji je ostao kao konkurencija da Crnogorcima uzme ovu titulu jeste Jovan iz Kruševca.

– On im je opasna konkurencija, nema odustajanja. Ima veliki broj navijača i čitav Kruševac navija za njega. Obećali su da će mu pripremiti veliki doček ako pobijedi. I zaista, svi od ovih osam takmičara koji su ostali mogu da odnesu pobjedu. Čekamo da vidimo šta će biti – kaže Mićo.

Takmičari imaju pravo da na svakih osam sati na deset minuta odu do toaleta kako bi obavili sve fiziološke potrebe, a hrana i piće im se donosi do mjesta gdje leže. Da sve prođe u najboljem redu, prisutni su i ljekari koji obilaze i provjeravaju takmičare.

Autor: Rina/Srpskainfo