Odluka MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani mirno okupljanje ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu je sramna, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Znamo da u Sarajevu imaju nekoliko Srba koji su spremni da pričaju njihovu priču, a za one Srbe koji pričaju istinu u Sarajevu nema mjesta – poručio je Kovačević.

On je rekao da trideset Srba koji su prijavili svoj dolazak nisu dobili dozvolu.

– To je dokaz da Srbi nemaju nikakvih prava u Sarajevu – dodao je Kovačević.

Reagova je i na izjavu ministara unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka da će spriječiti okupljanje na međuentitetskoj liniji

– Nemate, gospodine Isak, da radite ništa na teritoriji Srpske, granica postoji. Ako će neko da ugrožava nečiju bezbjednost, to će da dobije svoj odgovor – rekao je Kovačević.

Pozvao je sve građane Republike Srpske da sutra dođu na najavljeno okupljanje na međuentitetskoj liniji i pokažu da granica postoji.

– Predsjednik Srpske Milorad Dodik prema Ustavu izražava državno jedinstvo, predstavlja sve nas. Srpskoj niko neće suditi i to neka bude svima jasno. Želimo da pokažemo da granica postoji. Da li misle da treba da mirno gledamo kako progone i podižu optužnice protiv predsjednika Republike i v.d direktora Službenog glasnika samo što rade svoj posao i što štite prava Srpske koja su po ustavu zagarantovana. Kad napadate predsjednika koji po Ustavu predstavlja državu, vi napadate svakog od nas – naveo je Kovačević.

Istakao je da će građani Republike Srpske sutra mirno na svojoj teritoriji da iskažu jasan demokratski stav da Srpska neće dozvoliti nikome da joj sudi.

Kovačević je izjavio da se sutra šalje poruka da su Srbi protiv političkih optužnica, da su protiv toga da neizabrani stranac progoni demokratski izabrane lidere i predstavnike naroda i građana.

Govoreći o presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Kovačević je rekao da pojedinci sve rade s ciljem rušenja ustavnog poretka u BiH i da član Predsjedništva Željko Komšić i apelant, njegov savjetnik, uzalud govore o građanskoj državi.

– Kaže da građanska opcija garantuje mir, a zbog te građanske BiH smo imali rat. Građanska BiH nikada neće postojati – zaključio je Kovačević.

Autor: RTRS