Redovan se*s ima mnogo prednosti i pored toga što pozitivno utiče na psihičko i fizičko zdravlje, takođe povoljno utiče i na izgled.

Ako ste mislili da vaš seksualni život ne može imati nikakve veze sa vašom lepotom, niste u pravu. Povećanje hormona estrogena tokom orgazma, kao i fizička aktivnost, mogu da poboljšaju zdrav izgled kože, kose i da doprinesu opštem zdravom starenju, piše Women’s Health.

Ako imate redovan i zadovoljavajući se*sualni život, vaša koža i kosa će sjajno i zdravo izgledati. Se*s poboljšava cirkulaciju kože, obezbeđuje više kiseonika, a oksitocin koji se oslobađa pre orgazma obnavlja ćelije kože i održava njen sjaj. Redovan se*s takođe povećava proizvodnju kolagena, koji kožu čini elastičnom i čvrstom.

Zato su redovni intimni odnosi ključ dugovečnosti i mladolikog izgleda. Seksualni terapeuti ističu da su brojna istraživanja pokazala da redovan se*s oslobađa endorfine, što doprinosi proizvodnji vitamina D, koji utiče na mladolik izgled. Pored toga, serotonin, hormon koji reguliše raspoloženje i čini da se osećate srećno i zadovoljno, čini se*s ultimativnim antidepresivom.

Takođe, orgazam i redovna seksualna aktivnost oslobađaju feromone koji nas čine privlačnijim suprotnom polu. Tokom orgazma, oslobađa se velika doza oksitocina koji smanjuje kortizol, hormon stresa. Takođe, tokom seksa se oslobađaju svi hormoni koji pozitivno utiču na zdravlje i raspoloženje. Dopamin nam daje energiju i povećava ambicije, oksitocin nas opušta, čini ljubaznijim i strpljivijim, a endorfin smanjuje stres i izaziva osećaj uzbuđenja.

Se*s je takođe odličan način sagorevanja kalorija. Jedan seksualni čin može potrošiti oko 150 kalorija, jer su mišići butina, nogu, ruku, ramena i donjeg abdomena stalno u pokretu, što je slično vežbanju.

Izvor: vecernji.hr

Foto: Dean Drobot/Shuttrstock