Predstavnici boračkih organizacija prijedorske regije izrazili su protivljenje nezakonitim dekretima protektora OHR-a, te spremnost da brane Republiku Srpsku i sve njene legalno izabrane predstavnike koji se za nju bore, uključujući predsjednika Republike, sve dok to čine u interesu Srpske i građana.
“Mi smo bedem i zaklon Republike Srpske i njenih građana, ali i snažna podrška svima koji su spremni da Srpsku brane i odbrane i od stranih sudija i izvršitelja, ali i od domaćih kolaboracionista i izdajnika, što uključuje podjednako i poziciju i opoziciju, kao i neodgovorne pojedince iz naših redova”, saopšteno je nakon današnje sjednice boračkih organizacija ove regije.

Demobilisani borci prijedorske regije razmatrali su danas političko-bezbjedonosnu situaciju u Republici Srpskoj i analizirali sve otvorenije napade na Srpsku i njene institucije, sa sve evidentnijim nastojanjima političkog faktora unutar zajedničkih institucija BiH i dijela međunarodnih predstavnika da se otvoreno uključe u misiju prekompozicije BiH na štetu Republike Srpske i njenih dejtonskih nadležnosti.

“Na mala vrata, uz neprikrivenu podršku zemalja Kvinte i još nekih ambasadora zapadnih zemalja, na djelu je revizija Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, odnosno Ustava Republike Srpske, pri čemu se teži razvlašćivanju Srpske i stvaranju unitarne BiH pod izgovorom ujednačavanja građanskih prava i sloboda”, ukazali su demobilisani borci prijedorske regije.

U saopštenju tvrde da se tihom revizionizmu Dejtona i istorijske borbe srpskog naroda u posljednja dva vijeka, što naročito vrijedi za Odbrambeno-otadžbinski rat, pored političkih dahija iz Sarajeva i njihovih konzula iz stranih ambasada, bestidno priključio i dio opozicije i opozicionih predstavnika iz Republike Srpske.

“A, da sve bude tužnije, njihova meta postala je i Boračka organizacija Republike Srpske i njen predsjednik, provjereni borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, patriota bez ostatka i dosljedni legalista /Radan Ostojić/”, navedeno je u saopštenju.

Borci prijedorske regije su pozvali sve borce da ne dozvole nove podjele i rušenje jedinstva Boračke organizacije.

Borci se oštro protive svim nezakonitim promjenama, dekretima i “prisilnim, takozvanim bonskim ovlaštenjima takozvanog visokog predstavnika i protektora OHR”.

“To važi i za naše izabrane predstavnike u institucijama BiH. U tom smislu, spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške, prvenstveno mirnim sredstvima, što uključuje građanski otpor i upotrebu svih političkih i zakonskih sredstava, a što podrazumijevaju i Ustav Republike Srpske i Statut i drugi akti BORS-a”, zaključeno je u saopštenju.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Vojislav Kondić izjavio je novinarima nakon sjednice da borci ove regije daju apsolutnu podršku predsjedniku BORS-a Radanu Ostojiću koji je “javnim istupom stao u zaštitu institucija Republike Srpske protiv terora protiv institucija Srpske i ustavno-pravnog poretka propisanog Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

“Kao predstavnici boraca moramo reći da smo ogorčeni nastupom pojedinih predstavnika političkih strukutra Republike Srpske koji su u ovim momentima napali predsjednika BORS-a”, naveo je Kondić.

Na današnjoj sjednici Kondić je izabran za predsjednika Koordinacionog odbora boračkih organizacija prijedorske regije, za članove Predsjedništva BORS-a predloženi su Zoran Predojević iz Prijedora i Dragoljub Ćibić iz Kozarske Dubice, dok su za odbore ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca predloženi Nenad Bulić iz Kozarske Dubice i Dušan Mastikosa iz Oštre Luke, odnosno Mladen Cvjetinović iz Novog Grada i Siniša Komljenović iz Prijedora.

“Podržavamo kandidaturu, ako je bude, sadašnjeg predsjednika BORS-a Radana Ostojića i to je jedinstven i jednoglasan stav boračkih organizacija regije Prijedor”, rekao je Ćibić.

Prijedorska regija predložila je i 14 kandidata za delegate u Skupštini BORS-a, o čemu će odlučivati Izborna skupština BORS-a, koja bi trebalo da bude održana krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Izvor: SRNA/kozarski