Profesor emeritus Nenad Kecmanović smatra da bi njemačkom građaninu Kristijanu Šmitu, koji je najavio dolazak u Republiku Srpsku uprkos porukama iz Banjaluke da će biti izbačen iz Srpske, najmudrije bilo da i ne pokušava da izlaže poniženju ni sebe, ni svoju zemlju, ni kolektivni Zapad.

Kecmanović u autorskom tekstu za “Politiku” navodi da bi Šmitu najbolje bilo da se drži teritorije FBiH, iako ga, kako kaže, i tamo sve teže podnose, te ocjenjuje da Šmitu preostaje još nasilno rušenje “zida na kraju ćorsokaka” invazijom snaga NATO-a.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora biti spremna i na najgore scenarije i pripremiti kontramjere, kao što su povlačenje svojih predstavnika iz zajedničkih organa, izlazak Trećeg /Republika Srpske/ puka iz Oružanih snaga BiH.

Kecmanović navodi da je tu i “preuzimanje nadležnosti za pravosuđe, izlazak policije na entitetske granice, opšta mobilizacija, obraćanje Rusiji i Kini za zaštitu…”

On ocjenjuje da bi Šmit mogao da zaobiđe policijske patrole na magistralnim putevima i da se uđe u Srpsku na nekom šumovitom dijelu međuentitetske granice, ali da bi tek onda ispao, ne samo ponižen, nego i smiješan.

– Da uđe pod borbenom pratnjom specijalaca Bundesvera, koji bi ušli u oružani sukob sa lokalnom policijom – to bi tek bio skandal u korist vlastite štete – smatra Kecmanović.

Kecmanović navodi da za Šmita postoji i mogućnost da se uz pomoć, kako je naveo, “opozicionih jataka”, probije u dubinu teritorije Srpske, ali da se postavlja pitanje šta bi tamo radio?

On ocjenjuje da pritisci, ucjene i sankcije i slična “zavrtanja ruku”, ako ne daju rezultat – postaju potrošene, gube autoritet, postaju banalne i više ih niko ne uzima ozbiljno, pa ih valja povući iz ćorsokaka i pokušati proboj “kroz zid”.

– Reklo bi se da je taj lažni visoki predstavnik, iza koga stoji lažna “međunarodna zajednica” dogurao do zida, jer je već potrošio sve raspoložive metode pritiska na Srpsku. Preostaje još nasilno rušenje zida na kraju ćorsokaka invazijom snaga NATO-a – ističe Kecmanović.

I to bi, ocjenjuje Kecmanović, bio apsurdan potez, jer je BiH pod protektoratom i te snage se već nalaze na terenu.

– Šta bi to značilo? Hapšenje predsjednika, premijera, spikera parlamenta, ministara, narodnih poslanika, direktora Službenog glasnika, uvođenje vanrednog stanja i inostrane vojneuprave koju bi naslijedili lokalni kolaboracionisti i odmah priznali Šmita za legalnog i legitimnog v.p. /visokog predstavnika/? – pita Kecmanović.

Prepreka su, ističe Kecmanović, demokratske institucije i narod, koji i nakon izbora manifestacijama širom Republike daje plebiscitarnu podršku predsjedniku i koaliciji okupljenoj oko SNSD-a.

Kecmanović ocjenjuje da alternativna strategija kolektivnog Zapada za nasilno probijanje zida na kraju slijepe ulice u koju je zabasala predstavlja tretiranje BiH po uzoru na Ukrajinu, odnosno proksi-rat protiv rusofilnih Srba preko leđa muslimana Bošnjaka, što je na neki način već viđeno od 1992. do 1995. godine.

On smatra da se osvetoljubivi zbog poraza Bošnjaci i Nijemci možda ne bi mnogo dvoumili, ali da Amerikanci, koji računaju da bi se uključili i Rusija i Kina, vjerovatno nisu spremni za treći svjetski rat, barem do predsjedničkih izbora u SAD, ali koliko je mudro uzdati se u njihovu pamet.

Kecmanović napominje da je Dodik demokratski izabrani predsjednik Republike, za kojeg je BiH neželjeni državni okvir Republike Srpske i nužno zlo, a Šmit se lažno predstavlja kao visoki predstavnik UN u BiH, neovlašteno radi na tome da duboko podijeljeno društvo strpa u unitarnu državu.

On dodaje da se Dodik striktno drži “slova Dejtona”, a Šmit fluidnog “duha Dejtona”.

Kecmanović navodi da odluke nesuđenog visokog predstavnika u aktuelnom svojstvu inostranog turiste naprivremenom boravku u Sarajevu, u Banjaluci ignorišu i aktivno uzvraćaju i svaku njegovu odluku poništavaju i to, ne samo predsjednik Srpske, nego i Vlada i Skupština i “Službeni glasnik”.

Sa druge strane, kaže Kecmanović, Šmit stalno proširuje spisak Srba na “crnoj listi” i propisuje nove mjere protiv Republike Srpske, te kao i svaki spoljni neprijatelj zbija unutrašnje redove Republike.

Autor: SRNA/RTRS