Košarkaši Srbije vicešampioni su svijeta! Izabranici selektora Svetislava Pešića izgubili su u velikom finalu u Manili od selekcije Njemačke (77:83).

Po četvrtinama je bilo: 26.23, 21:24, 10:22, 20:14.

Njemačka po prvi put u istoriji osvojila zlatnu medalju na SP.

Tvrda i teška utakmica, puna nervoze, ekipe su se uglavnom smjenjivale u vodstvu, niko nije stekao veću prednost da bi mogao barem malo da odahne. To govori i rezultat četvrtina. Na kraju prvih 10 minuta bilo je 26:23 za Srbiju, da bi poluvrijeme završeno egalom 47:47.

Već na startu povrijedio se Dobrić, pa je Srbija igrala veliko finale sa 10 košarkaša, jer već od ranije nema Simanića, i to je uveliko odlučilo pobjednika ovog meča. Veoma loša treća četvrtina, koštala je Srbiju sasvim sigurno slavlja. Borili su se “Orlovi” do samog kraja, prilazili na -4, ali nije bilo pravog protoka lopte, niti tečnosti u napadu.

Avramović prvo ime susreta kod Srbije sa 21 poenom, a Bogdanović je dodao 17.Kod Njemačke Šreder je ubacio 28 poena, a Vagner je dodao 19.

Srbija je tako ostala na pet zlata na Mundobasketima, i opet je najjača košarkaška sila svijeta, jer zajedno sa SAD imaju pet zlatnih medalja. Obezbijeđen je i direktan plasman na Olimpijsje igre u Parizu, što je bio i primarni cilj ove nove  generacije.

U meču za treće mjesto Kanada je savladala SAD poslije produžetaka 127:118.

Tok meča pogledajte OVDЈE

Autor: RTRS