Malim poetskim časom na Paležu pod nazivom “Spomen na Skendera” danas su počeli 51. Književni susreti na Kozari.
Riječ je o mjestu pod planinom Kozarom, gdje je Kulenović 1942. godine prvi put pred 900 preživjelih partizana nakon bitke na Kozari pročitao svoju poemu “Stojanka majka Knežopoljka”.

Zavičajna pjesnikinja iz Prijedora Anela Sejarić Vujinović govorila je stihove svojih pjesama “Loze Kozare”, koju je pisala lani povodom jubilarnih pedesetih Susreta, i “Ptico moja”, posvećenu slobodi.

“Za mene je ovo sveto mjesto koje treba svi da poštujemo i volimo. Sloboda nam je jako važna. Književni susreti i umjetnici zavičajci se trude svake godine da ovo očuvaju. Ovo su teška stradanja koja je Kozara preživjela i sav ovaj kozarački kraj. To je jedna bolna i neprebolna rana i zato treba uvijek da govorimo o slobodi”, rekla je Vujinovićeva novinarima.

Jadranka Mijić iz Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju Gradske uprave rekla je da je poznato kako se narod borio, kako je prošao i kako je malo bilo preživjelih nakon ofanzive.

“Zato treba da čuvamo uspomenu i na njihovu herojsku borbu i na preživljavanje našeg naroda”, poručila je Mijićeva.

Susreti se nastavljaju predstavljanjem monografije o slikaru Tihomiru Tihi Ilijaševiću večeras u 19.00 časova u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Izvor: SRNA/kozarski