U Prijedoru je večeras promovisana monografija o Tihomiru Tihi Ilijaševiću, dugogodišnjem direktoru Galerije “Sreten Stojanović”, akademskom slikaru i istaknutom umjetniku koji je, kako je rečeno, ostavio dubok trag na kulturnoj mapi ne samo Prijedora, već i Republike Srpske i šire. Za predstavljanje Tihine monografije vladalo je veliko interesovanje Prijedorčana i njegovih saradnika koje su za Ilijaševića, osim poslovnih, vezivale duboke prijateljske veze.

“Tiho je bio jedan od mojih dragih prijatelja. Nažalost, sve ih je više koji više nisu među nama. Ovo je lijep kulturni događaj, promocija monografije ‘Tihomir Tiho Ilijašević’ u ambijentu izložbe njegovih slika i crteža. Tek smo preko monografije faktički vidjeli koliko je toga on ostavio iza sebe, i to ne samo kao čovjek koji je radio na svom prevashodnom polju crtanja i slikanja, nego i kao čovjek koji je organizovao mnoge kulturne programe u ovoj galeriji”, rekao je akademik Ranko Popović.

Posjetioci promocije imali su priliku da razgledaju Tihine portrete poznatih književnika koje je ovaj umjetnik poklanjao laureatima “Književnih susreta na Kozari”, a to je bila još jedna prepoznatljivost ove prestižne književne manifestacije. Vršilac dužnosti direktora Galerije “Sreten Stojanović” Boris Eremić podsjetio je da je upravo Ilijašević taj koji je galeriji dao sadašnji naziv.

“Bio je svjestan značaja našeg velikog umjetnika Sretena Stojanovića. Sada sa pomiješanim osjećanjima i ličnim pijetetom i emocijama priređujemo promociju monografije Tihomira Ilijaševića. Svi ti umjetnici koje je on portretisao, na kraju krajeva su i autori u njegovoj monografiji, a to su naši najveći umjetnici i književnici: od Matije Bećkovića, Dušana Kovačevića, Milovana Danojlića do Vasila Hadžimanova. Cijela plejada imena koja predstavljaju srpsku kulturnu elitu”, rekao je Eremić.

Danijela Dodoš, šef Kabineta gradonačelnika Prijedora, rekla je da je Grad Prijedor od same inicijative i početka priče o monografiji  posvećenoj Tihi Ilijaševiću, podržao tu ideju. Ona je izrazila zadovoljstvo, jer je ovo djelo ugledalo svjetlo dana, na veliku radost brojnih Tihinih poštovalaca i prijatelja.

“Tiho Ilijašević  bio je značajan u našem gradu i ostavio je dubok i neizbrisiv trag u Prijedoru. Neko ko je živio umjetnost i slikarstvo. Dovoljno je reći samo to da su monografiji dali svoj doprinos značajni umjetnici, slikari, književnici koji su sarađivali svojevremeno s Tihomirom Ilijaševićem. Večeras smo i veseli i tužni. Tužni smo, jer Tiho nije među nama, ali smo srećni što je ova monografija ugledala svjetlo dana i što će svjedočiti o njegovom liku i djelu. To je nešto što treba da nam bude svima na ponos”, rekla je Dodoševa.

Monografija je objavljena u okviru edicije “Svjedočenja”, izdavačke djelatnosti 51. “Književnih susreta na Kozari”. Izdavač je Grad Prijedor uz Narodnu biblioteku “Ćirilo i Metodije”.

Izvor: Kozarski