Srbija ima pravo da predloži Generalnoj skupštini UN usvajanje rezolucije kojom bi zatražila savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je u skladu sa Poveljom UN da BiH upravljaju druge države i visoki predstavnik, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Blagojević.

Blagojević je istakao da je očigledno da takvo upravljanje BiH – članicom UN, kao da je pod starateljstvom, nije u skladu sa Poveljom UN.

– Generalna skupština UN na osnovu člana 96 Povelje UN može u svakom trenutku da svojom rezolucijom zatraži od Međunarodnog suda pravde savjetodavno mišljenje o svakom pravnom pitanju, što znači i o pitanju pravno nedopustivog starateljskog upravljanja nad državom BiH od strane visokog predstavnika – rekao je Blagojević.

On je naglasio da je to pravo Srbije, kao pravne nasljedice SR Јugoslavije, utemeljeno na članu pet Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

– Tim članom SR jugoslavija, odnosno Srbija kao njena nasljednica, preuzela je međunarodnu pravnu obavezu da promoviše Ustav BiH, a to znači i da promoviše suverenost BiH propisanu tim ustavom, koji ni u jednom svom članu, uključujući i preambulu Ustava BiH ne dozvoljava da visoki predstavnik i takozvani Savjet za primjenu mira upravljaju BiH – izjavio je Blagojević za “Politiku”.

Rekao je da Srbija “ima pravo, samo ako želi, da u ispunjavanju te svoje međunarodne ugovorne obaveze preduzme korake”.

– Bio bi to snažan doprinos afirmaciji međunarodnog prava i zaštiti kako BiH, tako i Republike Srpske – zaključio je Blagojević.

Autor: SRNA/RTRS