Branilac predsjednika Republike Srpske Goran Bubić rekao je za RTRS da je odbrana u toku istrage u predmetu protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika predložila jedan jedini dokaz kojeg u popisu dokaza u optužnici nema.

– Taj dokaz je zapisnik sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN iz jula 2021. gdje se jasno zaključuje da Kristijan Šmit nije rezolucijom potvrđen kao visoki predstavnik u BiH – rekao je Bubić.

On je naveo da su prethodni progovori na optužnicu trenutno pravno sredstvo koje je na raspolaganju odbrani.

– Legitiman razlog za prigovore jeste činjenica da nije u pitanju radnja koja predstavlja krivično djelo. Da bi imali krivično djelo, moramo imati krivični zakon koji inkriminiše to djelo, a u ovom slučaju nemamo legitimnog zakonodavca, dakle nemamo krivično djelo. Nije dovoljno da se samo tamo neka odluka nekog gospodina Kristijana Šmita objavi u Službenom glasniku BiH, već je nužno da je taj samozvani autoritet legitimisan da donese zakon u BiH – pojasnio je Bubić.

On je istakao da je riječ o politički montiranom procesu protiv predsjednika Srpske i da je u takvoj situaciji nužna odbrana političkim i pravnim sredstvima, te da će pravni tim preduzeti sva pravna sredstva.

Bubić je poručio da “poslodavac predsjedniku Republike Srpske nije ni Šmit ni Tužilaštvo, već narod Srpske” i da je to njegova legitimacija.

Autor: RTRS