Ovogodišnji Književni susreti na Kozari nastavljeni su danas na Mrakovici gdje je održan tradicionalni Poetski čas.

Obraćanju pjesnika i njihovim izgovorenim stihovima na legendarnoj Kozari prethodilo je polaganje vijenaca na spomen bistu Skenderu Kulenoviću i na Memorijalnom zidu u okviru spomenika na Mrakovici.

Laureat 51. Književnih susreta na Kozari Blagoje Baković izjavio je danas na Kozari, nakon što je zasadio drvo pored Skenderove biste, da mu je čast i privilegija bila što je mogao da zasadi drvo među toliko drveća koje je zapamtilo krvavu epopeju Kozare. On je , govoreći o Književnim susretima na Kozari, istakao da je njihov najveći značaj negovanje nezaborava.
” Ako mi ovo zaboravimo ko će ovo da pamti . Mi smo, kako je govorio Stevan Raičković, niti koje vežu nerođene sa mrtvima i svaka ta nit i buduća generacija je dužna da ovo pamti i da se okupljamo ovde i zato je značaj ovih susreta neopisiv i neizgovoriv”, rekao je Baković.
Značaj ovih susreta pjesnika na Kozari istakao je i Goran Maksimović, predsjednik žirija 51. Književnih susreta na Kozari.
“Ovo je jedna od najstarijih manifestacija srpskog naroda i srpskog jezika i samim tim je značaj održavanja Književnih susreta na Kozari toliko velik i izuzetan”, rekao je Maksimović.
Šef Odsjeka za kulturu i međunarodnu saradnju Jadranka Mijić izjavila je novinarima da se Grad Prijedor potrudio da i ove godine bude dobar organizator i domaćin Književnih susreta.
Tradicionalno, na Kozari su okupljeni na Poetskom času mogli čuti i stihove čuvene poeme Skendera Kulenovića ” Stojanka Majka Knežopoljka” koje je danas govorila prijedorska glumica Mirela Predojević.
Stihove su , pored laureata Blagoja Bakovića, govorili i pjesnici Nenad Grujičić , Boro Kapetanović , Goran Šaula, Dragana Kragulj , Aleksandra Čvorović , Berislav Blagojević i Vid Vukelić.
Književni susreti na Kozari se završavaju večeras kada će na ” Večeri laureata” u Pozorištu Prijedor Blagoji Bakoviću biti uručena ovogodišnja književna nagrada ” Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” .
Organizator Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske , a saorganizatori gradovi Banja Luka ,Gradiška i Laktaši i opštine Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Srbac.

Izvor: prijedorgrad