Svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor zvanično otvoreni 51. Književni susreti na Kozari.

Ovogodišnje 51. Književne susrete na Kozari otvorila je pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković koja je istakla da ovo ministarstvo godinama u kontinuitetu podržava ovu manifestaciju kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Republici Srpskoj.

” Kada jedan književnik ili umjetnik toliko zaduži i ostavi u naslijeđe tako ogromno bogatstvo kao što je Skender Kulenović ostavio svome narodu onda je velika obaveza i odgovornost svih nas da zauvijek sačuvamo uspomene na tog stvaraoca”, izjavila novinarima Đakovićeva.
Ona je dodala da Književni susreti na Kozari zauzimaju posebno mjesto na književnoj i kulturnoj sceni Republike Srpske i da su joj , budući da njeguje jedne od najvećih kulturnih vrijednosti svoga naroda, uspjeh i dugovječnost zagarantovani.
” Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske će i ubuduće pružati podršku u predstavljanju naše književne i kulturne baštine i afirmaciji domaćih stvaralaca , a sve u cilju promocije domaće savremene produkcije i kulturnog identiteta Republike Srpske”, istakla je Đakovićeva
Dobrodošlicu pjesnicima i svim ljubiteljima književnosti večeras je poželjela Jadranka Mijić, šef Odsjeka za kulturu grada Prijedora koja je naglasila da se malo koji kulturni događaj u Republici Srpskoj pa i šire može pohvaliti tradicijom od preko pola vijeka postojanja i pažnjom sa kojom se književni stvaraoci odnose prema njoj.
” To je naš ponos i na neki način naslijeđe onih entuzijasta koji su u nekim ranijim vremenima željeli da našu Kozaru okite stihovima”, rekla je Mijićeva.
Svečanom otvaranju susreta prisustvovao je i ovogodišnji laureat pjesnik Blagoje Baković iz Vrbasa koji je novinarima izjavio da je zaplakao kada je dobio vijest da je on dobitnik nagrade ” Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” .
” Iznutra iz mene, odnekud je provalio onaj tužni trenutak kada sam začuo glasove žrtava nad kojima je taj vijenac i svaki list lovora na tom vijencu je iz dubina Jasenovca, Jadovna, Kozare i svaki je bio ubijen žalosnim glasom Stojanke majke Knežopoljke i onog koji je bio Filip Višnjić te tragedije , velikoga Skendera Kulenovića, koji je ostavio potresno svjedočanstvo o stradanju jednog naroda”, rekao je Baković.
Tokom večerašnje akademije nastupili su književnici Nenad Grujičić , Boro Kapetanović , Goran Šaula, Dragana Kragulj , Aleksandra Čvorović , Berislav Blagojević , Vid Vukelić i Ranko Preradović.
Književni susreti na Kozari se nastavljaju sutra poetskim časom na Kozari , a ovogodipnjem laureatu će književna nagrada ” Skender Kulenović-Književni vijenac Kozare” biti uručena na večeri laureata koje će sutra od 19,00 časova biti održano u Pozorištu Prijedor.

Izvor: prijedorgrad