Dvodnevna manifestacija Otvorena bašta sljezove boje završena je danas zatvaranjem likovne kolonije u čijem radu je učestvovalo 16 umjetnika, u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića.

Vršilac dužnosti direktora Јavne ustanove “Bašta sljezove boje” Blaženka Kenjalo rekla je da je prva manifestacija ujedno označila i zvanični početak rada javne ustanove koja će promovisati lik i djelo Branka Ćopića.

Ona je navela da je manifestacija protekla prema planu, da je urađeno 19 slika inspirisanih stvaralaštvom Branka Ćopića i njegovim Hašanima.

Akademik Branko Marević rekao je da mu je prvi dolazak u Hašane bio kao povratak u djetinjstvo i naglasio da je ovo podneblje iznjedrilo maštu koja je danas potrebna.

– Kao da sam sve ovo vidio. Kao dijete odrastao sam uz djela Branka Ćopića, a sad imam priliku da stvaram djela vezana uz njegovo ime – istakao je Marević.

Predsjednica Fondacije “Branko Ćopić” Mirjana Stojisavljević rekla je da je vrijeme da Ćopić dobije mjesto koje zaslužuje kao najprevođeniji, najčitaniji i najzavičajniji srpski pisac.

Ona je najavila da će u Hašanima na Miholjdan, 12. oktobra, biti održana manifestacija “Ćopićevim stazama djetinjstva”.

– Nakon filma “Moj Branko ne laže” Saše Berendike otvorio se prostor za novu interpretaciju. Ovaj dokumentarni film nesporno dokazuje da je Ćopić bio žrtva i predmet isljeđivanja nakon što je objavljena njegova “Јeretička priča” – rekla je Stojisavljevićeva.

Manifestacija Otvorena bašta sljezove boje počela je juče prigodnim kulturnim programom, a nakon toga je održan okrugli sto o prilikama u kojim je živio i radio Branko Ćopić.

U okviru manifestacije održan je i šahovski turnir i prezentacija tradicionalnih jela.

Rodna kuća Branka Ćopića, obnovljena sredstvima Vlade Republike Srpske, otvorena je 31. jula 2020. godine.

Završetak projekta učionica na otvorenom, koji su zajednički finansirale vlade Srpske i Srbije, ozvaničen je 23. septembra prošle godine.

Mlin djeda Triše dio je projekta “Bašta sljezove boje”, osmišljen 2015. godine, povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića, obnovljen je sredstvima iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine i Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za djelo “Ne tuguj, bronzana stražo”.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Autor: SRNA/RTRS