epa10171240 Ivana Vuleta of Serbia celebrates after winning the women's Long Jump during the Diamond League Weltklasse Zurich international athletics meeting at the Letzigrund stadium in Zurich, Switzerland, 08 September 2022. EPA-EFE/MICHAEL BUHOLZER

Sepska atletičarka 0Ivana Vuleta je šampiona Dijamantske lige!

Ona je sjajnim skokom u šestoj seriji uspjela da se izjednači sa Ese Brume (6,85 metara), koja je do tada bila na vodećoj poziciji, ali je u tom momentu Srpkinja imala bolji drugi skok. Nigerijka je trebalo da skoči 6,78 metara ili više, kako bi bila prva, ali nije mogla da skoči zbog povrede, pa je Ivana, zasluženo, postala šampionka, piše Sportal.

Ivana Vuleta je u nedjelju uveče skakala za prestižnu nagradu u finalu Dijamantske lige, koja se održava u Judžinu u Americi.

Srpka atletičarka je većinu vremena bila na drugom mjestu, a posebno od kada je Brume skočila 6,85 metara u trećoj seriji i zauzela vodeće mjesto. Ivana je u posljednjoj seriji došla do pomenutih 6,85 metara.

Trijumfom na završnom mitingu u Judžinu aktuelna svjetska šampionka osvojila je svoj ukupno peti dijamant u karijeri i tako samo podebljala titulu najbolje ikada u skoku udalj u ovom takmičenju, ali jedne od najuspješnijih atletičarki ikada.

– Osjećam se nevjerovatno. Srećna sam što sam mogla da dođem ovdje, prije svega, zbog svog bola i stvari sa kojima se mučim zbog povrede Ahilove tokom cijele sezone. Stvarno sam željela da završim sezonu na način na koji sam planirala, pa sam jako srećna zbog mog trofeja. Petog, to je ludo – rekla je Ivana Vuleta.

Srpska skakačica udalj prvu Dijamantsku ligu osvojila je 2016. godine, zatim i 2017. da bi od 2021. do sada uspostavila pravu dominaciju sa još tri titule. Nijedna druga takmičarka u ovoj disciplini nema više od dva pehara.

Podsjetimo, sredinom avgusta Vuleta je osvojila prvu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu na otvorenom u Budimpešti, pa joj sada fali samo još najsjajnije odličje sa Olimpijskih igara kako bi kompletirala sve najvažnije titule u atletici, piše Telegraf.

Izvor: Srpskainfo