БАЊАЛУКА, 20. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац на "Инвест форум“ у Бањалуци.

Prvi “Invest forum” u Banjaluci premašio je sva očekivanja, i po broju posjeta stranih delegacija Republici Srpskoj, ali i po konkretnim dogovorima uspostavljenim tokom direktnih susreta privrednika, te u razgovoru potencijalnih investitora sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke /IRB/ i Vlade Republike Srpske, kaže vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac.

On je rekao da su tokom jučerašnjeg „Invest foruma“ veliko interesovanje za ulaganje
pokazali brojni investitori, među kojima su i velike svjetske kompanije kao što su predstavnici azerbejdžanske nacionalne naftne kompanije „Sokar grup“, turske grupacije „Doguš“, te „Alkazar enerdži“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prema riječima Vrhovca, tokom Foruma dogovoreni su i završni koraci za otvaranje fabrike za proizvodnju automobilskih dijelova u Prnjavoru respektabilne njemačke kompanije „Mubea“, što je investicija vrijedna 150 miliona evra.

Foto:Srna

Vrhovac je istakao da bi fabrika trebalo prvo da zaposli 1.000 radnika, a potom još 500 radnika.

On je naveo da je kompanija „Alkazar enerdži“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata pokazala interes za ulaganje u Republiku Srpsku u oblasti obnovljivih izvora energije kao što su vjetar i solarna energija.

– Atraktivno poslovno okruženje i stimulativna poreska politika glavni su motiv za ulaganje. Kompanije sa istoka u Republici Srpskoj, recimo, vide idealno mjesto za dolazak u Evropu, jer ulaganjem u Srpsku imaju imaju pristup tržištima od 600 miliona građana na principu slobodne trgovine, a na osnovu sporazuma CEFTA, Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH sa Turskom, EFTA sporazum… – rekao je Vrhovac.

Među zainteresovanim investitorima je i austrijska kompanija „Infiniti medija“, Globalna gondacija AIM iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, više kineskih kompanija iz raznih privrednih grana od trgovine, poljoprivrede, finansija, prerađivačke industrije, sektora informacionih tehnologija…

– Banjaluka je juče bila centar regiona i centar Evrope. Više od 300 učesnika, među kojima privrednici i potencijalni ulagači iz 22 zemlje – cijelog regiona, Evrope, Azije – došli su da upoznaju Republiku Srpsku i naše potencijale za ulaganje. Oduševljeni su organizacijom Foruma i gostoprimstvom u Republici Srpskoj – rekao je Vrhovac.

On kaže da je zadovoljan činjenicom da je Forum, sa impozantnim brojem učesnika i konkretnim dogovorima, potvrdio da je IRB u proteklom periodu uradio veliki i ozbiljan posao u promociji potencijala Republike Srpske.

– Forum i interes koji su kompanije pokazale za ulaganje u Republiku Srpsku kruna su svih dosadašnjih aktivnosti Investicono-razvojne banke Republike Srpske. Mi nastavljamo i dalje da promovišemo Republiku Srpsku u najboljem svjetlu, radi privlačenja novih investicija i otvaranja radnih mjesta – rekao je Vrhovac.

Autor: SRNA/vecernjenovosti.ba