Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da je svaki napad na postojanje Republike Srpske grubo kršenje Dejtonskog sporazuma i da ne vidi bilo kakav problem u izražavanju jasnog stava građana Srpske na skupovima “Granica postoji”.

– Građani na ovim skupovima šalju poruku da granica postoji, odnosno da postoje Republika Srpska i navedena granica, koja je definisana Dejtonom – rekao je Srni Banjac, komentarišući najnoviji stav lidera “Narodnog fronta” Јelene Trivić koja je izrazila neslaganje sa organizacijom skupova “Granica postoji”.

Rekao je da Trivićeva ovim stavovima pokazuje očiglednu frustraciju otkako nije pobijedila na izborima za predsjednika Srpske.

– Ne znam čega se Trivićeva plaši i za koju politiku uopšte radi. Preporučio bih joj odmor i da ne bude toliko frustrirana gubitkom jer je to politika. Možda će imati više sreće drugi put, ukoliko je uopšte budu kandidovali za bilo koju funkciju – rekao je Banjac.

On je rekao da su građani Srpske rekli šta imaju na pomenutim izborima, odnosno da Trivićevu i njenu politiku ne žele s obzirom da je nekoliko puta napuštala Narodnu skupštinu kada se glasalo u smislu odbrane pozicije Srpske.

– Ona neće da shvati da granica postoji. Naime, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, državna zajednica BiH je sastavljena od dva entiteta. Dakle, državnost toj zajednici daju entiteti. I da li mi treba da ćutimo o svemu što se radi i na pokušaje nelegalnog Kristijana Šmita da nameće razne zakone? Zar treba da čekamo da nam sutra napadnu imovinu i slično – upozorio je Banjac.

Јelena Trivić je, između ostalog, za federalne medije izjavila da se ne slaže sa organizovanjem skupova “Granica postoji” jer nije dobro izlaziti na, kako je rekla, međuentitetske linije i davati signale tenzija.

Autor: SRNA/RTRS