U Rakelićima kod Prijedora obilježena je 31. godišnjica formiranja 4. bataljona 43. Prijedorske motorizovane brigade. Kroz bataljon, koji se borio na mnogim frontovima u odbrani Srpske, prošlo je 2.300 boraca. U borbi za slobodu, poginulo je 36 boraca.

Četvrti bataljon jedna je od najistaknutijih jedinica Vojske Republike Srpske, kažu njegovi borci. Ističu da je ratni put bio dug i težak.

– Četvrti bataljon je je bio poznat po tome što je oslobodio veliki dio Republike Srske počev od Han Pijeska, gdje smo deblokirali područje Velikog Žepa, zatim na Gradačcu smo proveli veliki dio vremena, a onda poslije prošli od Glamoča, pa do odbrane Novog Grada – rekao je Rajko Surtov, borac 4. bataljona.

Zbog obučenosti i borbenosti, 4. bataljon bio je “udarna pesnica” u mnogim borbama. U jedinici ističu da nisu izgubili nijedan pedalj teritorije koju su branili.

– Mi smo podijelili sudbinu sa svojim narodom, iscrtali smo granice Republike Srpske i tačno znamo gdje su one postavljene. Čvrsto su utemeljene, prije svega, ljudima koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske – rekao je Borislav Bojić, komandant 4. bataljona 43. Prijedorske motorizovane brigade.

Predstavnik grada Prijedora Dragoslav Kabić istakao je da se ovakvim obilježavanjem poklušava generacijama koje dolaze dati do znanja šta se dešavalo 90-tih i kakav je rat bio.

– Tekovine moramo baštiniti, tekovine Vojske Republike Srpske moramo poštovati – naglasio je Kabić.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu bataljon je izgubio 36 boraca, a 163 je ranjeno.

Autor: RTRS