Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu je svjedočenje da nismo samo tijelo, da nismo biolioška bića, nego smo duhovna bića – naveo je patrijarh srpski Porfirije u besjedi vjernicima nakon liturgije u Sabornom hramu u Mostaru.

Naveo je da je radostan jer je sa vjernicima zajedno u Mostaru, i to u hramu u kojoj je jedan srpski partijarh služio liturgiju prvu nakon 90 godina.

– Najveći pad svih nas koji su živjeli u Mostaru je kada su rušene svetinje, mjesta na kome smo pozvani da se molimo Bogu. Nema većeg blagoslova nego kada se zidaju svetinje i kada se obnavnjaju svetinje. Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno – rekao je patrijarh srpski.

Foto: Dona Katušić

Foto: Dona Katušić

Patrijarh srpski je naglasio da je Bog dao da se opet poslije padova i stradanja dogodilo da na Bjelušinama nalazi gotovo obnovljen hram.

– Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu jeste svjedočenje i ispovijedanje istine i činjenice da nismo samo tijelo i biološka bića, nego duhovna bića i da sve ono što je materijalno pozvano je da Duhom svetim bude prožeto i da našim podvigom i ljubavlju postane duhovno – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, istinski mir čovjek ima onda kada se trudi da onaj kraj njega ima mir.

– To važi za svaku vrjednost…Ovaj hram jeste dar Božiji. Nekada najveći hram na Balkanu pravoslavni jeste mjesto na kojem se sabiramo i sabiraćemo se da bismo vidjeli Boga i sebe, upoznali Boga i čovjeka. Zato služi sveta liturgija i hram. U obnovi ovoga hrama pokazali su istu brigu i osjećanje za mirom i pripadnicima drugih naroda i vjera. Da bi iskazali potrebu za mirom učestvovali su u obnovi hrama i mi obnovi njihovih svetinja – rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski je naveo da u obnavljanju bližnjeg svako obnavlja sebe i spoznaje činjenicu da niko ne može reći da je sam sebi dovoljan i da sam stiče mir, ljubav radost i ljepotu, te da sve to postoji kao dar Božiji i dato je čovjeku, ali ne da bi prisvajao za sebe.

– Mi nismo gospodari ni svoga života, na svijet smo došli ne pitajući se i Bog će nas pozvati u naručje ne pitajući nas. Mi smo vlasnici i gospodari samo onoga što smo dobili kao dar Božiji. Ali moramo taj dar da uvećamo i da ga podijelimo sa drugima – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je ukazao da je svako dobio svoj dar ne da bi ga prisvojio ili sakrio, već da bi se trudio kroz molitvu, post, milosrđe, praštanje, pokajanje i sve ono čemu uči Јevanđelje.

– Taj trud treba da uložimo kako bi smo ono što smo dobili od Boga upoznajemo, ali i da kroz njih dijelimo sebe drugima. Naše je samo ono što smo podijelili sa drugima. Najljepši je onaj koji je najviše umnožio svoje talente – poručio je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, potreba je svih u Mostaru, da razumij poruku Božiju, i da se razumije da ljudi nisu materijalna bića.

– Sabirajući se ovdje i moleći se Bogu mi ćemo znati istinu i činiti ono što je Bogu ugodno i znaćemo da je posljednji sud Božiji gdje će nas Bog pitati šta smo činili da budemo bolji. Bog će u nama tražiti trud i napor. Pitaće nas šta smo činili unutar svojih porodica, unutar naroda. Dali smo postojali jedno u vjeri, Hristu, Crkvi – rekao je patrijarh dodajući da se samo tako može biti u ljubavi i sa drugima.

Patrijarh Porfirije je rekao da je potrebno i da treba da Hristost bude na prvom mjestu.

– Neka gospod da mir, ljubav i radost i svim ljudima koji žive u ovom gradu i Hercegovini. Molitvama svih svetih. Mir, radost i ljubav svima. Molite se za nas, kao što ćemo mi za vas – poručio je patrijarh Porfirije vjernom narodu u besjedi u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Mostaru.

Nakon liturgije biće održan donatorski ručak, radi prikupljanja sredstava za nastavak obnove hrama Svete Trojice, koji je potpuno uništen 1992. godine.

Patrijarh Porfirije, koji je u Mostar došao povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama, juče je posjetio i manastir Žitomislić i Prebilovce.

Autor: RTRS

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja