DŽevad Galijašević izjavio je da BiH nije država, jer nema suverenitet, a samim tim ni politički niti ustavno-pravni integritet.

Ukazao je da suverenitet BiH pripada OHR-u, NATO alijansi i ambasadorima zapadnih zemalja.

Prema njegovim riječima, “bošnjačka i njemačka pamet” u BiH ne planira ništa novo, nemaju drugi cilj, osim kako smijeniti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ili kako ga uhapsiti ili protjerati.

Zato je u BiH, naveo je Galijašević, svaki putnik namjernik, upućen iz Njemačke ili Velike Britanije, ustavotvorac i zakonodavac.

– BiH nema ni unutrašnju, suverenu sudsku vlast već u njoj dolaze španski državljani poput Ranka Kavesona da joj vode Sud BiH i još trećina stranih, zapadnih sudija konstituiše najviši, Ustavni sud BiH. Pravo pitanje je ko obmanjuje Bošnjake da je nešto ovakvo, nešto što uopšte nije država, zaštićeno kao država od koje se niko ne smije odvojiti ili otcijepiti? – rekao je Galijašević.

On je istakao da se prostorom BiH upravlja sa zapada sa kojeg, međutim, stižu prilično oprečni, nepovezani signali – Britanci misle jedno, Nijemci drugo, Amerikanci i Francuzi su zauzeti Ukrajinom, pa je zemlja mirovnog sporazuma na čekanju, bez funkcionalnog ustavnog poretka.

– Zato ne treba imati iluzije – u svijesti većine zapadnjaka istorija BiH i etno-religijskih odnosa u njoj, u najboljem slučaju, predstavlja tek gomilu neodređenih pojmova, beskorisnih saznanja, propagandistički kreiranih floskula i parola; oblikovanih u ratu za potrebe obavještajnog, vojnog i ekonomskog pohoda razvijenih zapadnih zemalja na Balkan, od američke, britanske, njemačke i francuske štampe i njihovih elektronskih medija – naglasio je Galijaševći.

Savremene ideološke predstave o “ruskoj prijetnji” i navodno aktivnoj ulozi srpskog naroda u njoj, istakao je Galijašević, postale su, za zapadne vlade i medije, zgodan način da se izvrši bjesomučni obračun sa Srbima i Dodikom, te da se identifikuju različite politike i nacionalne stranke kao destruktivne a da se, istovremeno, ekstremistički režim u Sarajevu amnestira unapred od fundamentalizma i podrške terorističkim grupama.

– Zahvaljujući tom pristupu velikih zapadnih sila, jačanje islama u sarajevskoj politici postajalo je otvorenije, agresivnije, primitivnije, čak, i dugoročno značajnije nego što to propagandne predstave i slogani iz zapadnih medija otkrivaju vlastitoj javnosti – ukazao je za Srnu Galijašević, koji je i ekspert za borbu protiv terorizma.

On je upitao zašto je Zapad sve to pogrešno interpretirao – zašto je razvijao politiku koja ojačava mržnju, održava i razvija opšte muslimanske stereotipe o islamofobiji i antiislamskom neokolonijalizmu, zašto je izgrađivao alibi i opravdanje za stalno negiranje i skrivanje radikalizma i ekstremizma, te tako doprinosio procesu otuđenja muslimana BiH od etničke braće.

– Očito iz posebnih geopolitičkih potreba i sebičnih ekonomskih interesa. Samo zbog toga nije htio uticati na štetni, antiustavni i antievropski kurs sarajevske politike – ocijenio je Galijašević.

Autor: SRNA/Srpskainfo