Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju da Srbija i njegova partija čvrsto stoje iza Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika i naglasio da Srpska nikome nije poklonjena i da je nastala na borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnijela.

– Republika Srpska se borila za ravnopravnost. Mnogi govore da su problem Srbi u BiH i Srpskoj. Ne. Problem je u tome ako se ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, jer tako je nastala BiH, u Dejtonu i za to je garant i Srbija – rekao je Dačić i dodao da Republiku Srpsku niko ne smije da dira po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Dodik i Dačić (foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Dodik i Dačić (foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Ocijenio je da međunarodni pritisci treba da budu usmjereni prema onima koji žele unitarnu BiH, što, kako je naveo, neće moći.

– Mi imamo problem da trebamo nekome da se pravdamo zašto Srbija ne želi da prihvati teritorijalni integritet Kosova, a niko se ne pita kako je i zašto narušen teritorijalni integritet Srbije. Zato je Srbija čvrsta u svojim stavovima, jer brani sebe, i svako od nas je deo tog prostora. Јa sam rođen na Kosovu i vi ste ovde rođeni u Srpskoj i ne tražimo mi tuđe, mi branimo naše – poručio je Dačić.

On smatra da srpski, hrvatski i bošnjački narod treba da nađu način da žive u miru.

Dačić je izrazio nadu da će Sabor danas reizabrati Milorada Dodika za predsjednika SNSD-a.

Autor: RTRS