Bivši izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da su savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD DŽejk Salivan i državni sekretar Entoni Blinken plasirali lažne informacije o raspoređivanju srpskih trupa na administrativnoj liniji sa Kosovom.

Grenel je na društvenoj mreži Tviter naveo da Blinken i Salivan nemaju “dodirnih tačaka sa Balkanom”, kao i da je broj srpskih vojnika u rejonu administrativne linije smanjen u odnosu na prošlu godinu, sa 14.000 na 7.500 vojnika.

– DŽejk Saliven i Entoni Blinken juče su plasirali lažne informacije o srpskim trupama na granici sa Kosovom. Oni su tako van dodira sa Balkanom. Prošle godine je bilo 14.000 vojnika, danas 7.500 vojnika, a do ponedeljka će biti 4.000 srpskih vojnika na granici – poručio je Grenel.

On je upitao zašto je administracija predsjednika SAD DŽozefa Bajdena dostavila pogrešne informacije, i zbog čega je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju dozvoljeno da pređe crvenu liniju postavljenu 3. juna.

– Zašto je Bijela kuća DŽozefa Bajdena lagala o nagomilavanju? I zašto su postavili crvenu liniju 3. juna za Aljbina Kurtija i onda ga pustili da pređe tu liniju bez posljedica – dodao je Grenel.

Grenel je zaključio da slabost izaziva haos.

Autor: RTRS