Opštinski sud u Ljubuškom ponovn je odbio prijedlog Tužiteljstva za pritvor Denisa Buntića zbog osnova sumnje na nasilje u porodici, ali i kaznenog djela držanja nedopuštenog oružja ili eksplozivnih stvari. Ovo je drugi put da postupajući sudija odbija pritvor, a Tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona opet će uložiti žalbu na odluku, javlja Hercegovina.info.

“Nakon što je Vanraspravno vijeće Opštinskog suda u Ljubuškom  28.  septembra 2023. godine uvažilo žalbu Kantonalnog tužilaštva ZHK Široki Brijeg i ukinulo rješenje Opštinskog suda u Ljubuškom od 23. septembra 2023. godine, te predmet vratilo sudiji za prethodni postupak na ponovno odlučivanje, sudija za prethodni postupak je ponovno dana 29. septembra 2023. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B. protiv kojeg se vodi istraga zbog osnova sumnje da je u sticaju počinio kazneno djelo nasilje u porodici iz čl. 222. st. 2 i st. 4 u vezi sa st. 1 KZ FBiH i kazneno djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st. 2 u vezi sa st. 1 KZ  FBiH, a sve u vezi sa čl. 54. KZ FBiH, na koje rješenje je Kantonalno tužilaštvo ZHK Široki Brijeg ponovno uložilo žalbu zbog bitnih povreda kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja”, stoji u saopštenju Tužilaštva ZHK.

Zatraženo je da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sudiji na ponovno odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor. Razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao uticati na iskaze svjedoka, odnosno ometati kazneni postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

O pritvoru je, podsjetimo, opet odlučivao sud u Ljubuškom, na kojem radi majka Denisa Buntića, koji je nedavno premlatio svoju ženu. Da stvar bude još zanimljivija, to novo rješenje pisao je Filip Šaravanja – sudija koji je donio prvo rješenje – ono kojim je Buntić pušten da se brani sa slobode.

Izvor: Hercegovina.info/banjalaka.net