Na Rudarskom fakultetu u Prijedoru održan je prvi akademski čas za 18 brucoša kojima su podijeljeni indeksi. Pored smjerova rudarstvo i geološko inženjerstvo, od ove akademske godine prijedorski fakultet ima i smjer inženjerstvo zaštite životne sredine. Upravo je za novi smjer i najviše zainteresovanih. Njega je upisalo 14 studenata, dok je konkurs bio raspisan za njih 15. Ovaj smjer upisao je i Miljan Torbica.

„Čuo sam od prijatelja za Rudarski fakultet, da nudi dobre mogućnosti, dobre uslove studiranja, a samo inženjerstvo za zaštitu životne sredine veoma mene je privuklo, čini mi se kao interesantan smjer“, poručio Torbica nakon što je dobio indeks.

Jelena Rendić upisala je geološko inženjerstvo i nada se da nakon završetak studija sa diplomom ovog fakulteta naći posao.

„Prilikom završetka srednje škole imali smo prezentaciju koju su nam održali zaposleni sa Rudarskog fakulteta pa sam tako to zovoljela. Privuklo me geološko inženjerstvo i  odlučila sam njega da upišem“, rekla je ona.

Dekan Rudarskog fakulteta Svjetlana Sredić održala je prvi akademski čas, koji po tradiciji Univerziteta drže dekani i poručila brucošima da su napravili pravi potez odlukom da se obrazuju na Rudarskom fakultetu.

„Na prvu godinu upisano je 18 studenata, djelimično možemo biti zadovoljni sa studijskim programom inženjerstvo zaštite životne sredine jer su gotovo popunjena sva mjesta. Nešto je slabiji odziv na geološkom inženjerstvu i rudarstvu, ali ima i tu zainteresovanih. Ja im ovim putem čestitam na odabiru baš ovog fakulteta jer trenutno iz naših kontakata i naših iskustava sa privrednim kompanijama koje se bave ovom vrstom posla zaista postoji velika potražnja za ovim stručnim profilima“, poručila je Sredićeva.

Uspješno studiranje brucošima je poželio i zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević koji je takođe studirao na Rudarskom fakultetu.

„Čestitam svim brucošima početak nove akademske godine, a što se tiče Gradske uprave i ono što mi mislimo i stalno ponavljamo je da nam ovaj fakultet i te kako treba. Znamo svi šta znači rudarstvo za grad Prijedor.  Rudarstvo ovdje ima svoju tradiciju i ja mislim da će tek doživjeti ekspanziju u narednim godinama“, rekao je Kovačević.

Trenutno na Rudarskom fakultetu u Prijedoru, koji je inače u sastavu Univerziteta u Banjaluci, ima oko 100 studenata.

Izvor: kozarski