Objavljena je prognoza za ostatak oktobra po kojoj se čini da će početak jeseni više ličiti sredini ljeta. Naime, nakon rekordno toplog septembra čeka nas isto takav oktobar.

Mjesec septembar 2023. bio je najtopliji u cijelom svijetu još od 1979. s prosječnom globalnom temperaturom od 16,38 stepeni Celzijusa. U Evropi je tako u septembru prosječna temperatura bila 2,5 stepeni viša nego prosječna u skoro tridesetogodišnjem periodu od 1991. do 2020.

Septembar ove godine bio je, nakon juna, jula i avgusta, četvrti mjesec koji je postavio novi globalni temperaturni mjesečni rekord, pa je, prema tome, 2023. godina na najboljem putu da postane najtoplija godina od kad postoje mjerenja.

Kako prenosi Jutarnji, prvih dana oktobra zabilježeni su brojni temperaturni rekordi u mnogim zemljama, u Francuskoj, Španiji, Austriji i Poljskoj, a zapadnu Evropu uskoro očekuje još jedan toplotni talas i to već za vikend.

U nekim su zemljama temperaturni rekordi za oktobar već pali, piše Severe Weather.

U nedjelju 1. oktobra u Montoru u Španiji zabilježena su 38,2 stepena čime je oboren dotadašnji rekord u oktobru u toj zemlji, postavljen 2014. godine, a koji je iznosio 37,5.

Dan poslije, u Francuskoj je izmjereno 35,8 stepeni Celzijusa, dok je u Langenlebarnu nedaleko Beča temperatura bila 30,3 stepena. I u Poljskoj je pao 57 godina star rekord, pa je 3. oktobra izmjereno 29,3 stepeni.

I u idućim danima mnogi bi dijelovi Evrope mogli imati temperature veće od 30 stepeni, na primjer na jugu Francuske, dok će u sjevernim dijelovima kontinenta – zemljama Beneluksa, Njemačkoj te na jugu Engleske – biti više od 25 stepeni. U Irskoj će biti možda tek koji stepen svježije, a Italija bi mogla “zakuvati” na temperaturi preko 30.

Glavni “krivac” za ovako visoke temperature je tzv. “toplotna kupola”. Naime, nakon dužeg perioda stabilnog vremena, kupola pojačava učinak toplote. Ta pojava uglavnom zagrijava Evropu i Sjevernu Ameriku ljeti, ali može se dogoditi i na jesen, kao što je slučaj ove godine. Kupola djeluje kao poklopac koji zadržava topli vazduh i stišće ga prema tlu, a upravo takva kupola nadviće se nad zapadnom Evropom. Djelomično će biti zahvaćen i sjeverni Mediteran te dijelovi srednje Evrope. Hladnija zračna masa sa sjevera malo će rashladiti istok kontinenta.

Osvježenje ipak stiže u ponedjeljak, ali prije toga temperature će biti natprosječno visoke u južnoj Hrvatskoj i BiH, a mogle bi dostići i 28 stepeni Celzijusa.

Izvor: Srpskainfo