U Galeriji Udruženja likovnih umjetnika Prijedora večeras je otvorena izložba grafika Dimitrija Stankovića, akademskog umjetnika iz Banjaluke. Stanković se predstavio sa 17 grafika rađenih tehnikama linogravure, kolografije i linoreza.

„U nama je izvor, ono glavno, a ono spolja može da nam smeta, ali to treba da zaboravimo i da stvaramo samo ono iznutra. Ovi radovi su nastali iz stomaka, apstraktnim jezikom i ništa nije iz spoljnog svijeta. Meni je utočište i izvor duša“, objašnjava Stanković svoju inspiraciju.

Ima i poruku za posjetioce izložbe: „Neka se bave stvaralaštvom, jer je to nešto najznačajnije u našim životima, što ne poznaje ni vrijeme ni mjesto i živi i nakon nas“, rekao je mladi umjetnik.

Već iz samih naziva Stankovićevih radova (Impuls, Ritam, Otpor, Strah…) nazire se suština, primjećuje nagovještaj slobode, otpora svakodnevnici, ustaljenom i predodređenom, naveo je reditelj i glumac Marko Vukosav.

“On u svom radu istražuje sopstvenu slobodu, njene beskonačne prostore i tajne koje se u njoj kriju, precizno usmjeren ka materijalizovanju nevidljivog i skrivenog u svijet opažajnog i čulnog. Tokom stvaranja umjetnik istražuje svoje podsvjesno, kopa po svojim najdubljim tajnama i najfinijim osjećanjima”, rekao je Vukosav.

Izložbu je otvorio član Udruženja likovnih umjetnika Prijedora Boris Eremić.

“Kao dugogodišnji predsjednik ovog udruženja, želim da pohvalim ove mlade ljude, moje kolege koji u današnjem vremenu, kada se kulturni sadržaji teško organizuju, pronalaze  motiv i imaju veliki entuzijazam. Oni na pravi način reprezentuju svoj grad koji važi za grad slikara“, rekao je Eremić.

Ovo je šesta od sedam planiranih izložbi koje su dio projekta Prva izlagačka sezona Galerije ULUP, sufinansirane od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS i Grada Prijedora. Izložba grafika Dimitrija Stankovića biće otvorena do kraja mjeseca.

Izvor: kozarski