Svjedokinja ispričala o susretu s muškarcem kod zgrade Geodetske uprave u Prijedoru

Saslušanjem svjedokinje u Sudu BiH nastavljeno suđenje Daliboru Railiću, Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Goranu Gvozdenu, koji se, između ostalog, terete za organizirani kriminal, ubistvo načelnika prijedorske policije Radenka Bašića 21. marta 2022. godine, te za pranje novca i šverc droge.

Dala izjavu

Vijeće je zabranilo objavu identiteta svjedokinje koja je jučer saslušana na okolnosti da je, dva ili tri dana prije ubistva Bašića, u večernjim satima ispred zgrade Geodetske uprave u Prijedoru vidjela muškarca koji liči na optuženog Aleksandra Miljatovića. Kako se moglo čuti, riječ je o lokaciji koja je više od 200 metara udaljena od mjesta zločina.

Svjedokinja je, 18. ili 19. marta 2022. godine, oko pola devet navečer pored parka u naselju Pećani ugledala muškarca okrenutog leđima koji je gledao u telefon. Na sebi je imao crne patike, donji dio sive trenirke i crnu šuškavu duksericu s kapuljačom na glavi.

– Strah me obuzeo, mislila sam da će me napasti, zračio je negativno – kazala je svjedokinja, koja je istakla da je, uprkos strahu, ipak produžila prema muškarcu očekujući napad. On se, dok je prolazila pored njega, okrenuo i uputio joj direktan pogled.

Muškarac je nije napao, već je produžio prema parkingu. Kada je čula za ubistvo Radenka Bašića, javila se poznaniku u policiji, a kasnije je dala i izjavu o ovom susretu. U aprilu 2022. bila je na prepoznavanju te ukazala na osobu koja je ličila na muškarca kojeg je srela, a to je bio optuženi Miljatović.

Svjedokinja je u dva navrata ponovila da ona nije sigurna potpuno da li je to ta osoba, već da liči na muškarca kojeg je srela tu noć.

Imao bradu

Odgovarajući na pitanje Miljatovićevog advokata Radeta Ćulibrka, koji ju je ispitivao o visini, težini i građi muškarca, svjedokinja je kazala da je muškarac imao bradu od centimetar kada ga je srela, a da je na prepoznavanju imao dužu bradu.

Svjedokinja je kazala da ni prije ni poslije tog muškarca nije srela u Prijedoru. Također je negirala da je vidjela fotografiju Miljatovića u medijima.

Na pitanje člana Sudskog vijeća sudije Branka Perića da li može prepoznati tu osobu u sudnici, svjedokinja je nakon kraće pauze rekla: „Ne mogu da kažem.“

Railićeva advokatica Jadranka Ivanović prigovorila je da je svjedokinja dala tri različita opisa brade muškarca. Advokatica i Miljatovićev branilac istakli su prigovor zakonitosti na zapisnik o prepoznavanju. Advokat Ćulibrk je istakao da je „svjedokinja bila kontaminirana“, jer je prepoznavanje bilo u aprilu, a Miljatović je uhapšen 27. marta 2022., te da je mogla vidjeti fotografije u medijima.

Ćulibrk je istakao da su ostale osobe na prepoznavanju bile mlađe i da nisu imale bradu.

Izjave optuženog

Tužilac Dubravko Čampara je najavio za sljedeći pretres da će izvršiti uvid u zapisnike o saslušanju Aleksandra Miljatovića u MUP-u RS i u Tužilaštvu BiH. Tužilac je objasnio da će čitanjem ovih izjava Vijeću biti lakše pratiti dokaze Tužilaštva. Ovome se usprotivio Miljatovićev branilac, tvrdeći da je to protivno ZKP-u i da je to kršenje prava na pravično suđenje i odbranu. Sudija Miroslav Janjić je kazao da će se Vijeće o tome naknadno očitovati.

Suđenju je juče prisustvovao sudija Mirza Đozo, koji će zamijeniti člana Vijeća sudiju Branka Perića kada prestane postupati zbog odlaska u penziju, piše Avaz.

Izvor: aloonline.ba