Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić navela je da će sudski proces protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji počinje sutra, biti regionalna, a ne samo lokalna tema.

– Sudski proces koji se vodi Sud BiH je abnormalna situacija. Do sada nikada nije viđeno u postdejtonskoj BiH da sudite nekome ko je radio svoj posao – navela je Vulićeva za RTRS.

Vulić je navela da je Dodik radio svoj posao i samo izgovarao stav ljudi koji žive u Republici Srpskoj.

Ona smatra da se iza procesa krije druga namjera, dijela međunarodne zajednice i sarajevske politike, a to je pokušaj političke likvidacije Milorada Dodika, ali i likvidaciju Republike Srpske.

– Dugo vremena pokušavaju da odstrane Dodika sa političke scene. Kada su uvidjeli da je to nemoguće i da uživa ogromno povjerenje građana, počeli su da jurišaju na nešto što ne postoji a to je termin “državna imovina” – poručila je Vulićeva.

Istakla je da će bilo kakva osuđujuća presuda u ovom slučaju značiti da neće biti ni BiH, oni ovim sudskim procesom, kaže Vulićeva, testiraju strpljenje srpskog naroda u BiH.

– Ovdje se postavlja pitanje ko može sa strane da odlučuje kako će da postupaju poslanici u NSRS, a po čijoj odluci je postupio i v.d. direktora Službenog glasnika Miloš Lukić – navela je Vulićeva.

Podsjećamo, na sutrašnjem ročištu bi predsjednik Srpske Milorad Dodik i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić trebalo da se izjasne o krivici po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića za nepoštivanje odluka Kristijana Šmita koga Srpska ne smatra visokim predstavnikom, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Autor: RTRS