Odnosi Republike Srpske i Mađarske su već nekoliko godina odlični zahvaljujući prvenstveno saradnji koju su započeli predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban, istakla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

– Zato mi je izuzetno zadovoljstvo što sam večeras u Sarajevu prisustvovala obilježavanju nacionalnog praznika  – Dana početka revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine, koje je organizovala Ambasada Mađarske u BiH – navela je Cvijanovićeva na Instagramu.

 

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik NSRS Nenad Stevandić i ostali zvaničnici Srpske.

Višković je ambasadoru Mađarske u BiH Kristijanu Pošu čestitao praznik i poželio još mnogo uspjeha u daljem radu.

Višković je istakao da je saradnja Republike Srpske i Mađarske veoma dobra i izrazio nadu da će ona biti produbljena kroz rad na zajedničkim projektima.

Takođe, zahvalio se Mađarskoj na podršci i investicijama, a podsjetio je da su dvije vlade nedavno potpisale memorandum o saradnji.

Ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poš je u hotelu “Radon plaza” u Sarajevu upriličio prijem povodom Nacionalnog praznika Mađarske – Dana početka revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine.

– Evropska unija mora biti otvorena za dijalog i treba pružiti mogućnost evropske perspektive državama zapadnog Balkana, pa tako i BiH, a Mađarska će uraditi sve što je u njenoj moći da se to ostvari – izjavio je Poša.

Poša je napomenuo da Mađarska od druge polovine naredne godine preuzima predsjedavanje EU, što će joj omogućiti da se u tom periodu Unija još više fokusira na zapadni Balkan, samim tim i BiH.

Autor: RTRS