Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić uputila je poslaničko pitanje glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Milenku Kajganića u kojem traži da pojasni kako je i po čijem nalogu odredio Nedima Ćosića za tužioca u predmetu “Milorad Dodik i drugi” i po kom zakonu je formiran taj predmet.

Vulićeva je navela da se prilikom ročišta u ovom predmetu, 16. oktobra, moglo jasno vidjeti i čuti da Nedim Ćosić i sudija Јasmina Ćosić Dedović nose isto prezime, te da su samim tim osnovane sumnje javnosti da je napad na instituciju predsjednika Republike Srpske uvezan, dogovoren i orkestriran.

Pozivajući se na Član 170 Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vulićeva je zatražila od Kajganića da odgovori šta su Ćosići u srodstvu.

– Vrijedna posjećanja je činjenica da je Nedim Ćosić u maju ove godine počeo raditi kao tužilac Tužilaštva BiH, a već danas ili sa pet mjeseci radnog staža vodi predmet protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Prije 12 godina bio je akter afere jer je bez pravosudnog ispita počeo raditi u Opštinskom sudu u Sarajevu – navela je Vulićeva.

Ona je upitala Kajganića da li, kao glavni tužilac, ima bar hrabrosti da radi po slovu struke, znanja i zakona?

– Kako čovjek poput Vas, gospodine Kajganiću, može odrediti za tužioce, one na najgorem glasu? Čovjek prijavljen za korupciju da piše sudbinu i politički siječe glavu predsjedniku Republike Srpske? Bruka! – naglasila je Vulićeva.

Da zlo bude veće, dodala je ona, i tužilac iz reda hrvatskog narod Nives Kanevčev, takođe je sa vrlo diskutabilnom karijerom, žena koju je Kancelarija disciplinskog tužioca teretila za odavanje povjerljivih informacija, nemar u radu, neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto ili diciplinskim stvarima, kao i druga djela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

– Bezbroj je nelogičnosti, obrazloženje bi se moglo napisati na 20 strana. Podižete optužnice po nepostojećem zakonu, poslanici taj zakon nisu donijeli, slušate imaginarne mediokritete koji sebe stavljaju ispred BiH, optužujete Dodika, a turista /Kristijan/ Šmit direktno ruši ustavni poredak BiH – istakla je Vulićeva.

Ona je navela i da Majkl Marfi žrtvuje mir u BiH, odrubljuje politički glavu predsjedniku Republike Srpske.

– Malo mu je nemira, krvi i izgubljenih života u svijetu, a Tužilaštvo i Sud koristi kao svoje servise moći. Gospodine Kajganiću, nemojte pod uticajem Majkla Marfija i turiste bez potvrde Savjeta bezbjednosti postati naljednik Vuka Brankovića – poručila je Vulićeva.

Autor: SRNA/RTRS