Meteorolog Milica Đorđević kaže u ATV jutru da će danas biti dosta vjetrovito i da se očekuje jak i povremeno olujni jugo koji će biti najintenzivniji u Krajini.

“Danas će biti dosta vjetrovito, pogotovo u prvom dijelu dana. Jak i povremeno olujni jugo, najintenzivniji u Krajini pogotovo u višim predjelima na zapadnu. Malo slabiji udari vjetra na krajnjem jugu, a prilikom prolaska hladnog fronta preko našeg regiona biće i nešto jačih pljuskova koji neće dugo trajati”, kaže Đorđević.

Ona istče da će kiša padati samo tokom nekoliko sati.

“Tokom dana će vjetar početi da slabi, a u naredna dva tri dana će biti ugodno toplo. Vjetar će oslabiti, temperatura i dalje visoka za ovaj dio godine, a kiše će padati u Hercegovini. Kada se sabere, skoro kao proljećno vrijeme”, kaže Đorđević.

Ona napominje da se vijesti o olujnim nevremenima u Еvropi ne odnose na naš region.

“Mi smo na periferiji tog ciklona koji se održava u Еvropi skoro dvije sedmice i kako se sistem premješta ka našem regionu dobijemo jak južni vjetar kao što je bio i prethodne sedmice. Jaka oluja koja je najavljena ne odnosi se na naš region, nego na sjever Italije, dijelove Slovenije gdje već ima obilnih padavina”, kaže Đorđević.

Iako smo polako zagazili u kalendarski hladnije doba, naznaka o snijegu i drastičnom zahlađenju još uvijek nema.

“Imali smo sredinom oktobra kada je zahladnilo da je na vrhovima pala koja pahlja. I dalje je sve pretoplo da bi imali snježne padavine. Ovakvo toplo vrijeme će se održavati do 4. novembra, tek tada imamo naznaku da bi mogao da stigne nešto hladniji vazduh do našeg regiona, ali ni tada neće biti specijalno hladno, ali opet primjerenije godišnjem dobu. Tada bi moglo na najvišim planinama da počne da se javljaju prve pahulje, ali neki značajniji snijeg nije u najavi”, kaže Đorđević.

Ovaj oktobar će biti najtopliji otkada se vrši mjerenje ističe Đorđević, a čak je za stepen topliji od prethodno rekordno toplog oktobra.

Izvor: ATV