Za devet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj evidentirano je 50 slučajeva vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske koje organizuje preventivnu kampanju pod nazivom “Budi sigma! Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!” usmjerenu ka učenicima osnovnih i srednjih škola sa ciljem sprečavanja ovakvog ponašanja.

– Vršnjačko nasilje je počinilo 75 maloljetnika /66 muškog i devet ženskog pola/ nad 63 maloljetnika. Među maloljetnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole – navedeno je u saopštenju.

U tim događajima su tri maloljetnika zadobila teže, 38 lakše povrede povrede, 12 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloljetnika su nastupile ostale posljedice.

Iz MUP-a su istakli da je primarni cilj kampanje upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srpske sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinom ispoljavanja nasilja među djecom i mladima, posljedicama koje ostavlja na žrtve nasilja, kao i podizanje svijesti građana o značaju blagovremenog otkrivanja ovakvih vidova nasilja.

S obzirom na to da je MUP Srpske podržao realizaciju programa “Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza”, čiji je inicijator Republički pedagoški zavod Republike Srpske, te da su policijski službenici stalni članovi školskih multisektorskih timova formiranih u okviru programa, kampanja ima za cilj i unapređenje komunikacije i saradnje sa direktorima škola i prosvjetnim radnicima, roditeljima i učenicima kako bi se poboljšalo međusobno povjerenje, blagovremeno uočili konkretni problemi, identifikovali konfliktni pojedinci, a sve sa ciljem sprečavanja eskalacije vršnjačkog nasilja.

Na predavanjima koja će biti organizovana u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, učenici će se upoznati i sa procedurama šta da urade i kome da se obrate u slučaju da postanu žrtva vršnjačkog nasilja, kao i šta da urade ako imaju saznanja da je neko drugi žrtva vršnjačkog nasilja.

Iz MUP-a su podsjetili da su Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske definisane procedure svih nadležnih institucija u slučaju postupanja po prijavama vršnjačkog nasilja.