Gradska Organizacija porodica poginulih boraca, zarobljenih i nestalih civila uručila je jednokratnu novčanu pomoć Ranki Berić, majci poginulog borca iz Srednje Lamovite. Njen jedinac Obrad imao je 29 godina kada je 1994. godine poginuo na bihaćkom ratištu. I nakon 30 godina majci suze ne silaze sa lica dok opisuje kako se osjeća.

Starica Ranka na svojim plećima nosi 80 godina teškog života. Ona kaže da joj posjeta predstavnika Organizacije porodica poginulih boraca mnogo znači, a predsjednik ove organizacije Zdravka Karlica ističe da su Berići poučan primjer kako u slozi mogu živjeti svekrva i snaha, odnosno majka i supruga poginulog borca. “Naravno, sve to što je bilo velika je tuga, ali ovo je i primjer divnog odnosa između Ranke i njene snahe Rajke, koje se vole i žive zajedno”.

Rajka Berić, Rankina snaha i supruga pokojnog Obrada kaže da se njena svekrva namučila dok je othranila sina koji je rano ostao bez oca. I njen i Obradov sin je rano ostao bez oca i Rajka naglašava da je to bila ona vezujuća nit koja je presudila da poslije Obradove pogibije ostane u kući Berića.

Potpredsjednik gradske Organizacije porodica poginulih boraca Slaviša Knjeginić naglašava da je 29-togodišnji Obrad Berić ubijen nakon zarobljavanja i dodaje da to nije usamljen primjer. On dodaje da je i to ratni zločin i pita se  zašto pravosuđe nikada nije obratilo pažnju na ovakve slučajeve

Kada je ubijen na bihaćkom ratištu 1994. godine Obrad je u rodnoj Lamovitoj ostavio malenog Bobana, kojeg su zajedno othranile i iškolovale  supruga i majka. Ranka i Rajka već godinama  služe kao primjer kako svekrva i snaha mogu u razumijevanju živjeti zajedno. Njih dvije s ponosom ističu da je njihov Boban završio fakultet i da će uskoro njihov život obogatiti unuče, odnosno praunuče.

Izvor: kozarski