u većim naseljima da bi se smanjilo nekontrolisano odlaganje kabastog otpada, najavio je direktor preduzeća Dalibor Grabež.
Novom odlukom o uslugama prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Skupštine grada, predviđena je izgradnja reciklažnih ostrva.
“Ona će biti na nekoliko lokacija u gradu, vjerovatno četiri, gdje smo procijenili da su najveća žarišta, a isto tako i u naseljima poput LJubije, Kozarca i Omarske, gdje će građani ostavljati kabasti otpad, besplatno, a mi ćemo ga odvoziti u skladu s punjenjem tih mjesta”, pojasnio je Grabež.
Grabež je rekao Srni da je odlaganje kabastog otpada problem koji opterećuje operativni rad jer ne može da stane u vozila za mješoviti otpad zbog čega angažuju druga vozila i ljude, iako se usluga odvoza kabastog otpada posebno plaća i pruža se po pozivu.
“Svjedoci smo ružnih slika da ujutro nalazite krevete, dušeke, ostatke namještaja, orezane grane voća koje ljudi noću dovoze sa raznih strana i ostavljaju pored kontejnerskih mjesta”, pojasnio je Grabež.
On je najavio i aktivnosti s ciljem da se poveća broja korisnika, a preduzeće će povećati obuhvat područja na kojem pruža usluge.
Prema njegovim riječima, prvi put će biti uveden paušal za korisnike poput dijaspore i vlasnika vikendica koji usluge odvoza otpada ne koriste tokom cijele godine.

Izvor: SRNA/kozarski

Foto ilustracija